Hlavní obsah

Amerického novináře v Íránu obvinili, neví se z čeho

Teherán

Zadržovaného korespondenta amerického deníku The Washington Post (WP) v Íránu obvinili. U soudu v Teheránu ale nebylo jasné, jakých trestných činů se měl Jason Rezaian dopustit, uvedla v neděli televize BBC.

Foto: ČTK/AP

Jason Rezaian

Článek

"Jsme zděšeni a pobouřeni zprávami, že Jason Rezaian, korespondent listu The Washington Post v Íránu, byl obviněn z blíže neupřesněných zločinů," napsal šéfredaktor WP Martin Baron. "Íránská vláda nikdy nevysvětlila, proč byl Jason zadržen, ani proč ho drží více než čtyři měsíce bez přístupu k právníkovi," dodal.

Osmatřicetiletý Rezaian, který má americké i íránské občanství, byl spolu se svou íránskou manželkou Jegáne Sálehíovou zadržen letos v červenci.

Podle listu The Washington Post strávil novinář v sobotu asi deset hodin u soudu, kde soudce posuzoval jeho případ. Následně reportér podepsal dokument, že je srozuměn s tím, že byl obviněn, popsal deník s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký případu.

Rezaian i jeho žena byli zadrženi 22. července ještě s dalšími dvěma novináři. Ti byli později propuštěni. V říjnu se dostala na svobodu i Sálehíová.

Související téma

Íránští představitelé jejich zatčení nezdůvodnili. Rezaian v Íránu pracoval pro The Washington Post od roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám