Hlavní obsah

Žena zadržená v Libanonu není Bagdádího manželka, ale sestra teroristy

Bagdád
Aktualizováno

Irácké ministerstvo zahraničí popřelo, že by žena zadržená libanonskými úřady byla manželkou samozvaného chalífy Islámského státu abú Bakra Bagdádího, jak původně tvrdil Libanon. Jde o sestru muže odsouzeného za útoky na jihu Iráku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abú Bakr Bagdádí

Článek

„Žena zadržená libanonskými úřady byla Sadža Dulajmíová, sestra Umara Abdula Hamída Dulajmího, který byl zadržen a odsouzen k smrti za svůj podíl na bombových útocích,“ řekl mluvčí ministerstva Saad Maan agentuře Reuters. Po soudu zřejmě utekla do Sýrie, kde byla zatčena, ale pak byla propuštěna v rámci výměny za unesené řádové sestry.

„Manželky teroristy Bagdádího jsou Asma Fauzí Dulajmíová a Isra Radáb Kajsíová. Nemá žádnou ženu jménem Sadža Dulajmíová,“ dodal mluvčí. Není jasné, zda sestra odsouzeného atentátníka je příbuzná Asmy Dulajmíové.

Libanonci Sadžu zatkli koncem listopadu, protože měla falešný pas. Měla s sebou roční dítě. Příbuzenský vztah ročního děvčete k Bagdádímu měl být určen testem DNA.

Sourozenci Dulajmíovi mají ještě další sestru. Jmenuje se Duáa a připravovala se na sebevražednou misi. V iráckém Kurdistánu byla zatčena, když chtěla odpálit nálože.

Otec tří sourozenců odešel z řad Al-Káidy a připojil se k frontě An-Nusra, jež bojuje v Sýrii, tvrdí irácké ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám