Hlavní obsah

Američtí vojáci nemají být aktivní na sociálních sítích, kvůli hrozbě islamistů

Američtí vojáci by měli být velmi obezřetní při používání sociálních sítí, jako je Facebook či Twitter. Podle televizní stanice ABC News je před přílišnou aktivitou varoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), podle něhož by vojáky prostřednictvím jejich profilů mohli vypátrat islamisté a zaútočit na ně přímo v USA.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu ukazují ukořistěnou techniku včetně raket.

Článek

FBI a ministerstvo vnitřní bezpečnosti vydaly dosud nejvážnější varování týkající se bezpečnosti amerických vojáků na území Spojených států. Výzva příslušníkům armády přichází dva měsíce poté, co při útoku extremistů sympatizujících s hnutím Islámský stát (IS) na kanadský parlament zahynul jeden tamní voják.

"FBI a ministerstvo vnitřní bezpečnosti doporučují současným a bývalým příslušníkům armády, aby přezkoumali, zda na jejich účtech na sociálních médiích nejsou informace, které by mohly přitáhnout pozornost ISIL a jejich stoupenců," uvádí podle ABC News doporučení amerických úřadů vojákům. Používá přitom zkratku staršího názvu IS.

Většina účty deaktivovala

Televizní stanice uvedla, že řada členů zvláštních operačních jednotek i dalších složek americké armády již deaktivovala či zmrazila své účty na Facebooku a dalších sociálních sítích poté, co Washington se spojenci zahájil v srpnu útoky na pozice IS v Iráku a následně v Sýrii.

Podle FBI by se tímto příkladem měli řídit všichni vojáci, neboť prý existují indicie, že islamisté z Blízkého východu hledají "spřízněné jedince, kteří jsou ochotni a schopni provést útoky proti současným a bývalým členům amerického vojska na území USA".

Radikálům z IS se dlouhodobě daří verbovat do svých řad občany západních zemí, kteří se z různých pohnutek zapojují do bojů v Iráku či Sýrii. Díky promyšlené kampani mimo jiné na sociálních sítích se jim už podařilo rekrutovat vedle řady Evropanů i více než stovku Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám