Hlavní obsah

Islámský stát nálety neoslabily, varuje Damašek

Od začátku leteckých úderů proti Islámskému státu (IS) v Sýrii uplynuly dva měsíce a vláda v Damašku Spojené státy zkritizovala za to, že útoky nevedly k očekávanému cíli. Podle šéfa syrské diplomacie Walída Muallima vzdušná kampaň vedená USA islámské extremisty neoslabila.

Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Brian Stephens/U.S. Navy/Handout via Reuters, Reuters

Bojový letoun F/A-18E Super Hornet po návratu z mise proti IS na letadlové lodi USS George H.W. Bush v Perském zálivu.

Článek

„Všechny známky ukazují, že po dvou měsících koaličních leteckých útoků, není (IS) oslabený,“ uvedl Walíd Muallim v rozhovoru pro libanonskou televizi Al-Majádín.

Sýrie je podle něj připravená spolupracovat v postupu proti Islámskému státu s jakoukoli zemí. Pokud ale Turecko nezpřísní kontroly na svých hranicích, nepodaří se radikály zastavit, dodal.

„Pokud Rada bezpečnosti OSN a Washington nepřinutí Turecku hlídat hranice, pak žádný z těchto kroků (IS) nezlikviduje,“ prohlásil syrský ministr.

Turecko má se Sýrií zhruba 900 kilometrů dlouhou hranici. Ankara ale popírá, že by podporovala islamistické skupiny v boji proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Odmítá také, že by záměrně dovolovala radikálům, aby společnou hranici překračovali a přidávali se k bojovníkům IS v Sýrii.

Damašek naopak nechce připustit turecký plán na vytvoření bezletové zóny nad severní Sýrií, podle něj by to v podstatě znamenalo rozdělení země.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Američany vedená koalice podnikla od září stovky náletů na pozice IS. Při operaci nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání) bylo podle nedávné zprávy syrské exilové organizace SOHR zabito 785 bojovníků IS a 72 radikálů syrské odnože Al-Káidy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám