Hlavní obsah

Papež František zahájil návštěvu Turecka

– Ankara

V pátek v poledne zahájil papež František třídenní návštěvu Turecka. Hlava katolické církve se hned první den setká s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a premiérem Ahmetem Davutogluem. Jedním z cílů cesty je zlepšit vztahy katolické církve s pravoslavnou. Pro převážně muslimské Turecko je to teprve čtvrtá návštěva papeže v dějinách, naposledy tu byl v roce 2006 papež Benedikt XVI.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František přiletěl do TureckaVideo: Reuters

 
Článek

V pátek bude také jednat s hlavou tureckého úřadu pro dohled nad náboženskými záležitostmi Mehmetem Görmezem o situaci křesťanské menšiny v Turecku. Františkovi leží na srdci především osud 1,6 miliónu syrských uprchlíků, kteří do Turecka utekli před bojovníky hnutí Islámský stát (IS).

V sobotu papež v Istanbulu navštíví někdejší byzantský chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia), který později sloužil jako mešita a nyní je jednou z největších turistických atrakcí města, a také Modrou mešitu. Odpoledne bude sloužit mši v katedrále svatého Ducha a následně se zúčastní ekumenické bohoslužby v pravoslavném kostele sv. Jiří, kde se mimo jiné setká s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem. S ním v neděli oslaví svátek svatého Ondřeje a u té příležitosti oba církevní hodnostáři podepíší společné prohlášení.

Posílení vztahů s pravoslavnou církví je klíčovým tématem papežovy cesty. Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I., s nímž se papež setká, je formálně nejvýše postaveným představitelem pravoslavné církve. Nemůže ale přikazovat více než tuctu autonomních ortodoxních církví, zejména ne té ruské, jejíž vztahy s Římem jsou velmi napjaté. Přesto mohou mít projevy sblížení mezi ním a papežem velký význam pro katolíky a pravoslavné, kteří teprve před 50 lety zrušili vzájemnou klatbu, do níž se uvrhli po schizmatu křesťanské církve v roce 1054.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papěž František při letu do Turecka

„Nejsme rozdílná náboženství. Jsme bratři, kteří vyrůstali odděleně, přičemž každý z nich si byl jist, že jde cestou ukázanou Pánem,“ řekl před papežovou návštěvou Bartoloměj.

František: Dveře nezavírám ani IS

Papež už v úterý prohlásil, že je ochoten k dialogu i s nejtvrdšími islamisty: „Nevím, zda můžeme navázat dialog s Islámským státem, ale nikdy nezavírám dveře. Mé dveře jsou vždy otevřené.“

Vyslovil se i k americkému tažení proti IS. Podle něj jsou podobné akce správné, pokud na nich panuje mezinárodní shoda. „Žádná země nemá právo zastavovat agresora na vlastní pěst,“ připomněl. „Existuje hrozba teroristů, existuje však i jiná hrozba: státní terorismus. Když násilí roste, mívá stát pocit, že je oprávněn pobíjet teroristy, a tak často útočí na ty, kteří jsou nevinní,“ podtrhla hlava katolické církve.

Papež nepojede obrněným autem

Papežovu cestu po Turecku doprovázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření. V Ankaře je v pohotovosti 2700 a v Istanbulu dokonce 7000 policistů. Řada míst, která František navštíví, bude pro veřejnost uzavřena. Přesto chce papež František jezdit běžným vozem Fiat Albea. Použití obrněného automobilu hlava katolické církve odmítla, přestože islámská země sousedí s Irákem a Sýrií, dvěma státy zmítanými válkou a terorismem.

Foto: Tony Gentile, Reuters

papež František vystupuje v Ankaře z letadla

Jen jedno procento Turků vyznává křesťanství.

Objevily se spekulace, že by se František mohl stát terčem útoku ze strany IS. Vatikánský mluvčí kardinál Federico Lombardi ale minulý týden ujistil, že nepanují obavy o papežovu bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám