Hlavní obsah

Zmařili jsme útok Hamásu na stadión a tramvaje v Jeruzalémě, hlásí Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelské policii se podařilo odhalit skupinu, která pod vedením radikálního palestinského hnutí Hamás připravovala útoky na jeruzalémský stadión a tramvajovou dopravu. Skupina se podle izraelských sdělovacích prostředků cvičila v Jordánsku, Turecku, Sýrii a v Gaze. Izraelci v souvislosti s plánovanými útoky zatkli 34 členů Hamásu.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Terčem útoku se měl stát jeruzalémský stadión pojmenovaný po někdejším starostovi města Teddym Kollkovi.

Článek

Cílem bylo údajně vyvolat masivní vojenskou reakci Izraele, která by vedla k pádu palestinské samosprávy.

Mezi zadrženými je jeden občan Jordánska, zbylí jsou Palestinci. Bylo mezi nimi mnoho studentů ve věku do 30 let a Hamás je vyhledal v Jordánsku. Koordinátorem operace byl jeden z členů vedení Hamásu Sálih Arúrí, který sídlí v Turecku.

Nacvičovali i únosy civilistů

Skupina měla útočit i na západním břehu Jordánu a cvičila se na vpády do židovských osad a na únosy Izraelců. Jeden ze zatčených přiznal, že si v Ramalláhu pronajal byt, v němž ukryl zbraně a materiál k výrobě výbušnin. Policisté našli byt i zbraně.

Tyto připravované útoky „by naší zemi přinesly mnoho obětí“, řekl v reakci na policejní sdělení premiér Benjamin Netanjahu.

Hamás je v mnoha zemích považován za teroristickou organizaci. Ovládá pásmo Gazy a letos se po dlouhé době dohodl s konkurenčním Fatahem na sestavení společné vlády, která má vést západní břeh Jordánu a pásmo Gazy do voleb. Smíření je ale zřejmě jen symbolické, protože členové Fatahu mají v pásmu Gazy stále potíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám