Hlavní obsah

Islámští radikálové mají v Iráku a Sýrii přes čtyřicet výcvikových táborů

– Bagdád/Damašek

Islámští radikálové mají v Iráku a Sýrii nejméně 46 vojenských táborů, v nichž cvičí nováčky. Americká webová stránka Long War Journal uvádí, že většina z táborů patří organizaci Islámský stát (IS). Syrské letectvo při úterním náletu na město Rakka na severu země zabilo 63 lidí. Podle exilové opozice většina z nich byli civilisté.

Bojovník Islámského státu v iráckém městě Džurf as-Sachar. Archivní snímek

Článek

Exilová opozice, která monitoruje situaci v Sýrii z Londýna, oznámila, že letectvo podniklo dva nálety. Druhý z nich na skupinu lidí, která přiběhla na pomoc obětem prvního útoku. Mezi nejméně 63 mrtvými je 36 civilistů. Asi dvacítka těl zůstala neidentifikovaná a soudí se, že jsou to zřejmě členové IS.

Tato organizace si právě v Rakce zřídila hlavní stan. Syrská armáda využívá tlaku koaličních letadel na pozice IS jinde v Sýrii a útočí na místa dobytá opozicí od začátku konfliktu v roce 2011. Oběti jsou často civilisté.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Long War Journal identifikoval 34 táborů v Sýrii a 12 v Iráku. Přitom 25 výcvikových zařízení řídí IS, devět fronta An-Nusra, která se hlásí k síti Al-Káida, a zbytek pak menší skupiny.

Táborů neustále přibývá a Telegraph píše, že západní tajné služby mají obavy, že se tam připravují lidé nejen k bojům v Iráku a Sýrii, ale také k útokům v USA a v Evropě.

Odměna na dopadení agentů

List tvrdí, že Spojené státy v minulosti podcenily výcvikové tábory v Afghánistánu, v nichž Al-Káida připravila své lidi na útoky po celém světě. Tábor, v němž působil šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin, charakterizoval někdejší ministr obrany William Cohen jako primitivní cvičiště. Teď jsou výcvikové prostory radikálů hlavními terči letecké kampaně spojeneckých zemí v Iráku i Sýrii.

Podle stanice CBS jsou nálety stále úspěšnější a IS to připisuje přítomnosti cizích agentů. Vypsal proto odměnu 5000 dolarů (110 000 korun) každému, kdo takového informátora chytí nebo o něm poskytne informaci.

IS se daří získávat nové členy díky masivní kampani, avšak, jak se domnívá CBS, přes kontrolní síto s nováčky zřejmě mohou do organizace proniknout i její nepřátelé.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Odborníci OSN vydali tento týden zprávu, z níž vyplývá, že IS za minulý rok získal z výkupného 35 až 45 miliónů dolarů (774 až 990 miliónů Kč). Zpráva předložená protiteroristickému výboru OSN konstatuje, že radikální skupiny působící po celém světě v letech 2004 až 2012 vybraly na výkupném 120 miliónů dolarů (2,7 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám