Hlavní obsah

Podle tureckého prezidenta si muži a ženy nejsou rovni

– Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že s muži a ženami nelze zacházet stejně, uvedla v pondělí BBC. Napadl feministky, že popírají mateřství.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Recep Tayyep Erdogan zdraví své příznivce v Istanbulu.

Článek

„Nemůžete postavit muže a ženy na roveň. To je proti přírodě,“ řekl na mítinku v Istanbulu. Své tvrzení objasnil slovy: „V práci nemůžete zacházet s mužem a těhotnou ženou stejně.“ Podle něj nemohou ženy dělat stejné práce jako muži, protože jsou od přírody křehčí.

Napadl přitom feministky: „Naše náboženství vysoce oceňuje mateřství. Feministky tomu nerozumí, ty mateřství odmítají.“

Erdogan přichází často s podobnými kontroverzními výroky, které mu zajišťují podporu konzervativních muslimských kruhů a které pobuřují liberálnější část společnosti. Nedávno vyzval ženy, aby měly tři děti, a vystoupil proti interrupcím i císařskému řezu. Před časem také vzbudil pozdvižení tvrzením, že Ameriku objevili muslimští mořeplavci několik staletí před Kryštofem Kolumbem.

Erdogan se za jedenáct let působení ve funkci premiéra stal klíčovým blízkovýchodním politikem, v posledních měsících ale ztrácí autoritu kvůli nejasnému postoji v syrské krizi. Čelí také obvinění z autoritářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám