Hlavní obsah

Dohoda s Íránem o jaderném programu není, lhůtu posunuli

– Vídeň • Aktualizováno

Íránu a šesti velmocím se nepodařilo zavčas vyjednat finální dohodu o íránském jaderném programu, a to navzdory tomu, že jednání ve Vídni pokračovala i o víkendu a v pondělí. Původně stanovená lhůta přitom v pondělí vypršela. Delegáti se ale dohodli, že budou v jednání pokračovat, a to až sedm měsíců, uvedla agentura AP.

Foto: Ronald Zak/Pool , Reuters

Ministři zahraničních věcí USA a Íránu John Kerry a Muhammad Džavád Zaríf ve Vídni

Článek

Podle zdrojů agentury Reuters by mohla jednání pokračovat za měsíc v Ománu, AP doplnila, že by doba pro vyjednávání mohla být rozšířena až o sedm měsíců.

V pondělí před polednem se ve Vídni ještě sešli ministři zahraniční USA a Íránu John Kerry a Muhammad Džavád Zaríf, průlom se ale už neočekával. Íránská strana koneckonců už o víkendu uváděla, že dohoda zřejmě včas nebude.

„Nechceme jen tak nějakou dohodu, ale tu správnou dohodu,” prohlásil navečer Kerry.

Rozhovory ve Vídni za účasti Íránu, USA, Velké Británie, Francie, Německa, Ruska a Číny měly za cíl uzavřít konečnou dohodu o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení ekonomických sankcí Západu. Írán a velmoci se na tom sice shodly už loni, ale dohoda byla jen dočasná.

Západ podezírá Írán ze snahy vyrobit atomovou bombu. Teherán to popírá, tvrdí, že jeho jaderný program má pouze civilní účel.

Nejmenovaný diplomatický zdroj ve Vídni Reuters řekl, že dosavadní jednání nejsou zcela bez výsledku. „Nějaký pokrok byl učiněn. Potřebujeme ale některé věci pobrat s našimi vládami. Sejdeme se znovu před koncem roku. Ten proces pokračuje,“ uvedl zdroj.

Reklama

Související články

Íránskou zbrojovkou otřásly exploze

Požár a následné exploze zasáhly v neděli večer v Íránu podnik vyrábějící vojenskou munici. Podle opozičních zdrojů se to stalo na uzavřené základně Parčín...

Výběr článků

Načítám