Hlavní obsah

Izraelská armáda zastřelila Palestince v Pásmu Gazy

Aktualizováno

Izraelská armáda v neděli zastřelila dvaatřicetiletého Palestince Fadela Halawu v Pásmu Gazy. Je to první oběť na daném území od uzavření izraelsko-palestinského příměří, které před třemi měsíci ukončilo válku v oblasti. Uvedlo to palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Dcery dvaatřicetiletého Palestince Fadela Halawy na jeho pohřbu v Gaze

Článek

Podle palestinského ministerstva se stal obětí dvaatřicetiletý civilista, který se nacházel nedaleko jednoho palestinského uprchlického tábora u hranice s Izraelem. Podle jeho rodiny muž jen hledal zpěvné ptáky, kteří hnízdí v tamních stromech a za které lze na tržištích v Pásmu Gazy utržit hodně peněz, uvedla agentura Reuters.

Armáda podle agentury AP uvedla, že vojáci nejprve vypálili výstražnou salvu a poté vystřelila na dva podezřelé, kteří se blížili k hranici, přičemž jednoho zasáhla. Premiér Benjamin Netanjahu vyzval k tvrdšímu postupu vůči palestinským útočníkům.

Mezi Izraelci a Palestinci panuje nové velké napětí od minulého týdne, kdy dva Palestinci z východního Jeruzaléma zabili v místní synagoze pět Židů. Různé útoky mezi palestinskými a židovskými extremisty si v posledním období podle AP vyžádaly smrt 11 Izraelců a pěti Palestinců.

Palestinští radikálové a izraelské síly spolu v létě válčili 50 dní. Izraelská ofenzíva, které předcházelo ostřelování izraelského území raketami z Pásma Gazy, a byla třetí v posledních šesti letech, si vyžádala 2200 mrtvých Palestinců a přes 70 Izraelců. Na straně Palestinců se jednalo ve velké většině o civilisty, včetně stovek dětí, u Izraelců o vojáky. Příměří bylo podepsáno 26. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám