Hlavní obsah

Francouzi, Brit, Belgičan. Syrské vojáky na videu brutálně povraždili Evropané

Aktualizováno

V jednotce Islámského státu (IS) v Sýrii, která „popravila“ skupinu syrských vojáků, byli dva francouzští občané, potvrdila ve středu Paříž. Podle britského listu The Daily Mail působí v jednotce také Brit, který v minulých týdnech podřezával krky americkým a britským rukojmím, a také bojovník z Belgie.

Mezi islámskými radikály, kteří popravili syrské vojáky, jsou i Evropané

 
Článek

Video z hromadné vraždy ve městě Dabiq nedaleko hranice s Tureckem zveřejnili radikální islamisté o víkendu. Kromě toho ukázali i hlavu dalšího zajatce – Američana Petera Kassiga.

To, že na něm figurují dva Francouzi, potvrdil vládní mluvčí Stéphane Le Foll a podobně hovořil i francouzský prezident Francois Hollande během své návštěvy Austrálie. Úřady už dříve uvedly, že jedním z nich je 22letý Maxime Hauchard, který odešel bojovat do Sýrie v srpnu 2013.

„Toto není Maxime, kterého jsme znali,“ popsali jeho bývalí sousedi ze vsi Bosc-Roger-en-Roumois v Normandii. Dodali, že Hauchard se dobře učil a nikdy s ním nebyly žádné potíže, i když si rád jako všichni mladí užíval, přičemž se nevyhýbal ani alkoholu. „Byl to obyčejný Francouz z katolické rodiny,“ dodali sousedé.

Zpráva o tom, že Hauchard figuruje v popravčí četě, údajně zdrtila jeho rodiče.

Evropané v popravčí jednotce Islámského státu. První označený zleva je Belgičan Abú Dudžana, druhý Francouz Abú Uthman, třetí Brit přezdívaný Džihádista John a čtvrtý Francouz Maxime Hauchard.

Nově analýzy potvrdily, že kromě Haucharda působí v jednotce ještě stejně starý muž z východního předměstí Paříže, který přijal válečnické jméno Abú Uthman.

Francouzi ovšem nejsou jedinými Evropany v jednotce. Figuruje v ní i muž s britským přízvukem přezdívaný Džihádista John, který v uplynulých týdnech vraždil britské a americké rukojmí. John je jediný, který na nejnovějším videu zůstává zahalený.

Islámský stát sťal dalšího zajatce, tentokrát Brita

Spekulovalo se o tom, že jeho spolubojovníkem ve skupině je také student medicíny z Walesu, ale to se nepotvrdilo. Dalším příslušníkem je však 28letý Belgičan Abdelmadžíd Gharmaoui, člen organizace Sharia4Belgum (Šaría pro Belgii), který si říká Abú Dudžana.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Zpráva předložená Radě bezpečnosti OSN varovala, že do Sýrie a Iráku odešlo vést džihád až 15 tisíc lidí z více než 80 zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám