Hlavní obsah

Sekáčky a pistole. Atentátníci zabili v jeruzalémské synagoze čtyři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelské bezpečnostní síly v úterý ráno zastřelily dva útočníky, kteří napadli věřící v synagoze v Jeruzalémě. Při teroristickém útoku zemřeli čtyři lidé, několik dalších bylo zraněno, uvedl server The Jerusalem Post. Izraelský premiér pohrozil tvrdou odpovědí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sekery, nože a střelba. Atentátníci zabili v jeruzalémské synagoze čtyři lidiVideo: Reuters

 
Článek

Všechny oběti měly dvojí občanství - ve třech případech kromě izraelského americké, v jednom britské. Zraněných je podle izraelských zdravotníků nejméně osm. Čtyři z nich jsou ve vážném stavu. Mezi zraněnými jsou také dva policisté, jeden z nich je v kritickém stavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Považujeme to za teroristický útok,“ řekl policejní mluvčí Micky Rosenfeld.

V synagoze Kehillat Bnei Tora v ulici Šimona Agasiho v západní části Jeruzaléma útočila podle policistů dvojice Palestinců. Mluvčí izraelské policie Luba Samriová nejprve uvedla, že byli ozbrojeni noži, sekyrami i střelnými zbraněmi, Následně vyšlo najevo, že to byly sekáčky na maso a pistole. Podle svědků útočníci vykřikovali: „Alláhu akbar!” (Bůh je veliký).

Muži se zamíchali do davu věřících přicházejících do synagogy. V jejích prostorách zaútočili, po věřících v synagoze stříleli a napadli je noži a sekerami.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelské bezpečnostní síly u synagogy ve čtvrti Har Nof, kde došlo k útoku.

Izraelské bezpečnostní síly oba útočníky zastřelily.

K útoku se přihlásilo vojenské křídlo ultralevicové Lidové fronty pro osvobození Palestiny.

Samriová dodala, že útočníci pocházeli z východního Jeruzaléma, který obývají převážně Arabové. Podle příbuzných vedli útok Udaj a Hassan Abú Džamálové. Blok, kde bydlí, policie obklíčila. Čelila útokům kameny.

Podle listu Ha’arec policie pátrá po možném komplicovi, který zřejmě utekl do ulic poblíž synagogy.

Do vyšetřování se zapojí i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Netanjahu hrozí odvetou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli atentátu svolal bezpečnostní radu. Útok odsoudil a pachatele varoval: „Na tyto brutální vraždy Židů, kteří se šli modlit, odpovíme tvrdou rukou.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obětí útoku v jeruzalémské synagoze je pětVideo: Reuters

Premiér současně obvinil radikální palestinské hnutí Hamás a předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, že podněcují k útokům na Židy.

„Toto je přímý výsledek navádění vedeného Hamásem a Abú Mázinem (Mahmúd Abbás), navádění, které mezinárodní společenství nezodpovědně ignoruje.“

Abbás útok odsoudil. Hnutí Hamás uvedlo, že jde o odvetu za smrt palestinského řidiče autobusu. Útok ocenilo.

V Jeruzalémě v pondělí znovu vzrostlo napětí po smrti palestinského řidiče autobusu městské dopravy. Jeho tělo bylo objeveno v neděli pozdě večer v autobusu v depu v západním Jeruzalémě.

Muž byl oběšený a izraelská policie vyslovila předpoklad, že šlo o sebevraždu, což ale rodina dotyčného odmítá a tvrdí, že šlo o vraždu, kterou mají na svědomí židovští extremisté.

Izrael v posledních týdnech čelí atentátům Palestinců

První útok podnikl 22. října palestinský řidič, který najel v Jeruzalémě do lidí čekajících na tramvaj. Zabil malé dítě a ženu. Zastřelili ho policisté. [celá zpráva]

Krátce po tom zaútočil Arab z východního Jeruzaléma na židovského aktivistu Jehudu Glicka a těžce ho zranil.

Dva lidé zemřeli 5. listopadu, když palestinský řidič najel s dodávkou do chodců poblíž jeruzalémského Starého města. [celá zpráva]

V pondělí 10. listopadu se terčem útoku stal voják v Tel Avivu, který skončil v nemocnici v kritickém stavu. Odpoledne na Západním břehu Jordánu u židovské osady Alon Švut zahynula 25letá žena, další dva lidé byli zraněni. Palestinec se do nich nejprve pokoušel najet a pak na ně zaútočil nožem.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám