Hlavní obsah

Vraždy zubařek, utínání prstů kuřákům. Islámský stát vládne za pomoci teroru

Islámský stát (IS) se dopouští válečných zločinů a v oblastech, které kontroluje, zavádí vládu teroru. Uvádí to zpráva OSN, která stojí na výpovědích více než tří set svědků, podle nichž používá IS extrémní násilí.

Foto: Reuters

Islámský stát v Iráku a v Levantě ukázal ukořistěné zbraně v syrské Rakce.

Článek

Zpráva Nezávislé mezinárodní komise OSN vyšetřující dění v Syrské arabské republice nazvaná Vláda teroru: život pod IS v Sýrii, mimo jiné zmiňuje, že mužům, kteří jsou přistiženi, jak kouří, jsou useknuty prsty. Zubařky, které ošetřují zuby mužům, bývají sťaty. Podle zprávy jsou veřejné popravy běžné, přičemž těla bývají vystavena jako varování pro místní obyvatele.

Text zmiňuje i kamenování a mučení civilistů nebo znásilňování žen. V případě zotročených jezídek uvádí, že jsou nuceny porodit děti bojovníkům Islámského státu. Uvádí také, že děti jsou nuceny společně sledovat hromadné popravy, mnohé také končí jako dětští vojáci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Komise také upozorňuje, že bojovníci Islámského státu zareagovali na nálety. Přesunuli se do obytných domů a na zemědělské usedlosti. Zpráva také popisuje, že bojovníci IS blokují dodávky potravinové a zdravotnické pomoci místní populaci.

IS zaplnil mocenské vakuum

Komise v textu varuje, že mezinárodní společenství podceňuje nebezpečí ze strany Islámského státu pro stabilitu regionu. Upozorňuje také, že neschopnost nalézt politické východisko ze syrské občanské války vytvořila nebezpečné vakuum, které zaplnil Islámský stát,

I když se porušování lidských práv dopouštějí i dalších skupiny zapojené do občanské války včetně syrské armády a syrských bezpečnostních složek, tak ty se pokoušejí tyto činy spíše ukrývat, zatímco Islámský stát „aktivně propaguje své zločiny a zneužívání“, aby si upevnil svou moc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám