Hlavní obsah

Šéfka diplomacie EU chce, aby Palestina vznikla do pěti let

Jeruzalém

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová míří do Izraele a na palestinská území. Tento týden Mogheriniová prohlásila, že by byla ráda, kdyby do skončení jejího pětiletého mandátu vznikla Palestina.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová

Článek

Jde o první mimoevropskou cestu Mogheriniové po jejím nástupu do funkce. Nástupkyně Catherine Ashtonové a bývalá italská ministryně zahraničí prý tak chce dát najevo, že Blízký východ je pro EU prioritou a že Unie chce pomoci k jeho stabilizaci.

Tento týden Mogheriniová prohlásila, že by byla ráda, kdyby do skončení jejího pětiletého mandátu vznikla Palestina. To, že se některé státy jako Švédsko rozhodly Palestinu uznat už nyní, podle ní není dostatečné. EU by se měla angažovat na Blízkém východě víc, než činila dosud, soudí Mogheriniová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Unie je pro palestinskou samosprávu jedním z největších finančních přispěvatelů. Na obnovu Pásma Gazy poničeného letošními padesátidenními boji chce poskytnout 450 miliónů eur (12 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám