Hlavní obsah

Izrael poprvé po 47 letech uzavřel mešitu Al-Aksá, Palestinci se bouří

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelské úřady daly poprvé po půl století uzavřít mešitu Al-Aksá na Chrámové hoře ve východním Jeruzalémě. Učinily tak v reakci na střelbu na ortodoxního židovského aktivistu. Opatření tvrdě odsoudil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Mešita Al-Aksá patří po Mekce a Medíně k nejposvátnějším místům islámu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ultrapravicoví židovští aktivisté se pokusili vniknout do uzavřené mešity Al-AksáVideo: Reuters

 
Článek

Mešita byla uzavřena ve čtvrtek ráno, poprvé od roku 1967, kdy Izraelci po šestidenní válce obsadili východní Jeruzalém, který Palestinci považují za budoucí hlavní město svého samostatného státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf palestinské samosprávy Abbás to označil za vyhlášení války, neboť Al-Aksá spravuje se svolením Izraelců samostatně muslimská rada. Arabské zdroje uvádějí, že se intenzivně jedná o opětovném otevření mešity.

Foto: Profimedia.cz

Mešita Al-Aksá

Uzavření následovalo po zastřelení Palestince podezřelého z útoku na pravicového aktivistu Jehudu Glicka. Ten byl postřelen ve středu večer, když v Jeruzalémě odjížděl z konference o Chrámové hoře. Glick prosazoval, aby byl zrušen omezený přístup nemuslimům na Chrámovou horu, jejíž součástí je i zmiňovaná mešita. Útočník ho vážně zranil.

Úřady už v minulých dnech v důsledku rostoucího napětí mezi  Izraelci a Palestinci omezili přístup muslimů k mešitě - nemohli ji navštěvovat muži mladší 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám