Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník v Iráku použil armádní humvee plné výbušnin

– Bagdád

Při sebevražedném útoku přišlo v pondělí jižně od Bagdádu o život 27 příslušníků iráckých speciálních sil a šíitských milicionářů. Dalších šedesát lidí bylo zraněno. Podle iráckých bezpečnostních sil útočil ve městě Islámský stát.

Foto: Ahmed al-Husseini, ČTK/AP

Příslušníci iráckých speciálních sil SWAT v Karable na pohřbu svých kolegů zabitých v Džurf as-Sacharu

Článek

Atentátník odpálil u kontrolního stanoviště u města Džurf as-Sachar americký vojenský automobil humvee naplněný výbušninami. Humvee použité při útoku bylo zřejmě získáno z armádních skladů při červnovém postupu Islámského státu, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Irácké síly nasadily do bojů u Džurf as-Sacharu dělostřelectvo

Město ležící padesát kilometrů jižně od Bagdádu na začátku léta ovládl Islámský stát, ale v neděli se ho podařilo dobýt zpět vládním silám.

Foto: ČTK/AP

Šíitský milicionář hlídkuje ve městě Džurf as-Sachar

Město leží na hranici mezi sunnity ovládaným severozápadem země a šíitským jihem Iráku. Leží také na jedné z cest šíitských poutníků. Pomáhalo Islámskému státu dostat Bagdád do kleští.

Foto: Reuters

Šíitští bojovníci s černou vlajkou Islámského státu, kterou strhli po dobytí ěmsta Džurf as-Sachar

Irácké jednotky se také pokoušejí prolomit obklíčení města Amriját u Fallúdži, které je ze třech stran po týdny sevřeno Islámským státem, uvedl list Toronto Sun.

Na tlak opověděl Islámský stát útoky na policisty v Mansuriji severovýchodně od Bagdádu, kde zabil šest příslušníků bezpečnostních sil.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Kouř z zničeného Kobani

Iráčtí Kurdové ke Kobani ještě nedorazili

Iráčtí Kudové v pondělí upřesnili, jak bude dvě stě jejich pešmergů pomáhat syrským Kurdům u Kobani. Měli by jim poskytovat palebnou podporu z těžkých zbraní. Stále ale nedorazili na místo, zřejmě je zdržují Turci, kteří sice slíbili pešmergům volný průchod, dále se však obávají z posilování syrských Kurdů majících blízko k tureckým, kteří po desetiletí bojovali za odtržení části Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám