Hlavní obsah

V Íránu oběsili šestadvacetiletou ženu. Mezinárodní tlak popravě nezabránil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán v sobotu popravil ženu odsouzenou za vraždu muže, o němž tvrdila, že se ji pokusil znásilnit. Šestadvacetiletá Rejhana Džabbaríová byla oběšena v teheránské věznici navzdory mezinárodní kampani, která se snažila verdikt zvrátit, uvedla BBC. Vyšetřování i soudní proces provázela řada pochybností.

Foto: tumblr.com

Portrét Rejhany Džabbaríové z kampaně usilující o zastavení její popravy

Článek

Rejhana Džabbaríová byla zatčena v roce 2007 kvůli podezření z vraždy bývalého zaměstnance ministerstva zpravodajství. Podle organizace Amnesty International byla usvědčena na základě špatně vedeného vyšetřování. Soud údajně navíc nevzal v potaz tvrzení její obhajoby.

„Uplatnění takového trestu je za jakýchkoli okolností urážka spravedlnosti, jeho vykonání po zmanipulovaném soudu, který po sobě zanechal řadu otázek vznášejících se nad tímto případem, to celé dělá ještě tragičtější,“ uvedla Amnesty International v prohlášení.

Aktivisté v září rozjeli internetovou kampaň, která měla popravu zastavit. To se ale nepodařilo. K odkladu trestu vyzývala i řada íránských herců, umělců a dalších osobností. Podobné výzvy zněly i od aktivistů ze Západu, uvedla televize Al-Džazíra.

Rodina zabitého s milostí nesouhlasila

Podle íránské agentury Tasním byla žena oběšena poté, co její rodina nezískala od příbuzných zabitého muže souhlas k odkladu trestu. Na popravu ve vězení čekala sedm let.

Podle obhájců lidských práv Rejhana Džabbaríová muže pobodala v sebeobraně, když se ji pokusil znásilnit. Přiznala, že ho bodla do zad. Zároveň ale tvrdila, že v domě, kde se čin stal, byl ještě další muž, který měl být tím, kdo vraždil.

Obhájci lidských práv navíc tvrdili, že přiznání Džabbaríové úřady získaly až díky enormnímu tlaku, který byl na ni vyvíjený ze strany vyšetřovatelů.

Podle OSN bylo v roce 2013 v Íránu popraveno nejméně 500 lidí. Většina z nich kvůli drogám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám