Hlavní obsah

Při útoku na kontrolní stanoviště zemřelo 28 egyptských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Přinejmenším 28 lidí v pátek zahynulo a dalších 26 bylo zraněno při útoku na kontrolní stanoviště na egyptském Sinajském poloostrově. Většina z obětí jsou podle agentury Reuters vojáci. K útoku došlo nedaleko hranic s Pásmem Gazy a Izraelem. Zatím se k němu nikdo nepřihlásil.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egyptská policie při nepokojích v Káhiře. Ilustrační snímek

Článek

Zástupce armády v místě neštěstí řekl, že kontrolní stanoviště zasáhla střela z raketometu a několik granátů, které dopadly na sklad munice a trhavin. To prý způsobilo rozsáhlou explozi. Původní informace hovořily o sebevražedném atentátníkovi, který do stanoviště najel automobilem plným výbušnin.

Podle egyptských představitelů se počet obětí může ještě zvýšit, protože mnoho zraněných je ve velmi vážném stavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Několik hodin po prvním útoku prý ve městě nedaleko kontrolního stanoviště zastřelili neznámí ozbrojenci přinejmenším další tři příslušníky bezpečnostních složek.

Prezident Abdal Fattáh Sísí už svolal zasedání bezpečnostní rady státu, na kterém se má dohodnout další postup.

Radikální organizace, které působí na Sinajském poloostrově, z nichž nejdůležitější je Ansar Bajt al-Makdis, mají za poslední rok na svědomí smrt více než 200 lidí, převážně z řad egyptských vojáků a policistů. Nedávno dokonce místní islamisté sťali několik lidí jako údajné izraelské zvědy. [celá zpráva]

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinaji po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného o rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt chce lépe chránit turisty

Egyptské úřady nechají nainstalovat do hotelů a do míst navštěvovaných turisty bezpečnostní kamery. Opatření má zvýšit důvěru návštěvníků Egypta, který se...

Výběr článků

Načítám