Hlavní obsah

Nejbohatší teroristická organizace? Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hnutí Islámský stát (IS) se stalo nejbohatší teroristickou skupinou na světě. Měsíčně vydělává desítky miliónů dolarů jak z prodeje ropy na černém trhu, tak i z výkupného a vydírání, uvedly v pátek agentura AFP a televize Fox News s odvoláním na americké ministerstvo financí.

Foto: Reuters

Satelitní záběr hořící rafinérie v Bajdží. Tam získal IS značné zásoby ropy.

Článek

Islámský stát je nyní „považován za nejbohatší teroristickou organizaci s nejlépe propracovaným financováním“, řekl Marwan Muasher ze soukromé neziskové organizace Carnegie Endowment for International Peace.

Jen prodejem ropy z obsazených ropných polí získávají radikálové denně milión dolarů, uvedl David Cohen, který je náměstkem amerického ministra financí a má na starost právě problematiku financování teroristických skupin. Měsíčně podle něj IS získává 30 až 40 miliónů dolarů.

Islámský stát je podle něj jednou z nejlépe financovaných teroristických skupin ve světě: „Nashromáždil bohatství bezprecedentním tempem.“ Milióny dolarů získává z kombinací prodeje ropy, výkupného a vydírání, ale také z daní, které vybírá v oblastech, které ovládá. Chce deset procent z bankovních transakcí a vybírá mýtné od projíždějících kamiónů.

Peníze z únosů

Jen z únosů a výkupného, zejména za evropská rukojmí, získal letos nejméně 20 miliónů dolarů. Výpalné a další kriminální činnost v dobytých městech mu přinášejí měsíčně několik miliónů.

Podle Cohena teroristé z Islámského státu Mosulu chodí od dveří ke dveřím, od obchodu k obchodu a s namířenými zbraněmi požadují hotovost: „Prodavač zeleniny, který odmítl zaplatit, byl varován bombou před svým obchodem. Další, kteří nezaplatili, viděli, jak jim unesli příbuzné.“

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

David Cohen vysvětluje zdroje Islámského státu

IS má i další příjmy. „Vykradli banky, loupí a prodávají starožitnosti po (mezopotamských) civilizacích v Iráku a Sýrii, farmářům kradou zvířata a úrodu. A co je zvláště odporné, prodávají unesené dívky a ženy jako sexuální otrokyně,“ upřesnil Cohen.

Spojené státy se podle něj snaží odříznout Islámský stát především od příjmů z ropy. Proto americká letadla útočí na modulární rafinerie. IS se ale také při bleskovém obsazení severu Iráku dostal ke třem miliónům barelů ropy v zásobnících.

V síti překupníků ropy se obchoduje i s nepřítelem

Spojené státy se proto také pokoušejí také rozbít síť překupníků ropy, což je ale podle Cohena těžké, neboť pašerácké sítě nevznikly přes noc a jsou dobře zavedené. Americké ministerstvo financí uvedlo, že IS ropu prodává pod cenou různým prostředníkům včetně tureckých, kteří ji přeprodávají dál: „Vypadá to, že část ropy proudící z oblasti, kde operuje Islámský stát, byla prodána Kurdům v Iráku a přeprodána do Turecka.“ Podle Cohena dokonce tuto ropu kupuje i syrská vláda, i když IS bojuje proti Bašáru Asadovi. Denně vyprodukuje IS 50 tisíc barelů ropy.

Cohen varoval, že ti, kdo obchodují s IS, na to doplatí: „Prostředníci, obchodníci, rafinerie, dopravní společnosti i další lidé, kteří budou obchodovat s ropou IS, by si měli uvědomit, že pracujeme velmi tvrdě na jejich identifikaci a že máme nástroje, jak je zastavit.“

Odříznout IS od prostředků je obtížné

Čekají je sankce, a nepůjde jen o odříznutí od amerického bankovního systému: „Můžeme rovněž zařídit, že pro ně bude velmi obtížné najít kdekoli na světě banku, kde by si mohli uložit své peníze nebo která by vyřizovala jejich transakce.“

V půlce října agentura Reuters uvedla, že po náletech klesla produkce z letních 70 tisíc barelů denně na 20 tisíc. Zmínila, že odříznout Islámský stát od finančních zdrojů je těžší než v případě Al-Káidy, protože na rozdíl od ní získává jen malou část prostředků od bohatých dárců, takže nestačí jen přerušit tok peněz před hranice.

Po zásahu tureckých a kurdských úřadů se podařilo rozbít některé sítě, takže množství pašované ropy pokleslo z 30 tisíc barelů denně na 10 tisíc, uvedl v půlce října Mezinárodní úřad pro energii. IS také přišel u Kirkúku o část dobytých ropných polí, která obsadili kurdští pešmergové.

Vzhledem k tomu, že hnutí nashromáždilo své bohatství velmi rychle, z různých zdrojů a jiným způsobem než mnohé teroristické skupiny, představuje odstřižení Islámského státu od prostředků pro USA a jejich spojence zvláštní výzvu.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

„Nemáme k dispozici žádné zázračné řešení, žádnou tajnou zbraň, jejíž pomocí bychom vyprázdnili pokladnu IS během jediné noci. Tento boj nějakou dobu potrvá, nyní jsme jen v počáteční fázi,“ dodal Cohen.

Reklama

Výběr článků

Načítám