Hlavní obsah

Bojovníci z Islámského státu se na videu chlubí německými granáty

– Berlín

Na videu Islámského státu (IS), ve kterém tvrdí, že se zmocnil části zbraní shozených Kurdům u severosyrského města Kobani, ukazuje bojovník IS bednu s německými granáty DM41. Odkud pocházejí, ale není jasné. Německo sice do Iráku před měsícem poslalo granáty, ty jsou ale novějšího typu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci Islámského státu se dostali k americkým zbranímVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí německého Bundeswehru v reakci na video IS řekl v noci na středu, že Berlín sice Kurdům dodal ruční granáty, ale modernějšího typu DM51, který je nástupcem DM41. Uvedl to list Handelsblatt.

Video, které zveřejnil Islámský stát, zobrazuje různé zbraně. Na začátku nahrávky je velká paleta, ke které jsou ještě připojeny padáky. Zřejmě je to jeden z osmadvaceti kontejnerů shozených v pondělí ze tří amerických transportních letadel C-130 Hercules. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spojené státy přiznaly, že jedna ze zásilek mířila mimo oblast ovládanou Kurdy, údajně však byla zničena. Mluvčí Pentagonu sdělil, že balík na záběrech vypadá jako ten shozený Američany. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Bojovník Islámského státu si prohlíží shozené americké zbraně.

V další části videa jsou záběry bojovníka IS u různých beden s municí. Dvě obsahují různé granáty, na druhém německé DM41. Odkud zmíněný typ granátů pochází, není známo. Kurdské vedení z Kobani podle DPA nechtělo s ohledem na vojenské záležitosti upřesnit, zda mezi zbraněmi dodanými od USA byly i německé.

Foto: Reuters

Granáty

Již počátkem října informovala nezávislá organizace Conflict Armament Research (CAR), jež se zabývá výzkumem zbraní používaných v různých konfliktech světa, že radikálové z IS používají pestrou směs střeliva vyrobeného ve dvou desítkách zemí, mimo jiné i v České republice a na Slovensku.

Česká munice pochází podle dokumentu jak z dob Československa, tak později z let 2010 až 2014.

Z celkového počtu více než 1700 zkoumaných nábojnic jich z Česka pochází 18, ze Slovenska dvě. Mezi textem je i snímek české nábojnice ráže .308 Winchester.

Reklama

Výběr článků

Načítám