Hlavní obsah

Američané zřejmě shodili zbraně Islámskému státu

Washington

Islámský stát zveřejnil video, kde jeho bojovníci kontrolují zbraně údajně shozené z amerických letadel na severu Sýrie. Pentagon v noci na středu oznámil, že ověřuje věrohodnost záběrů. Spojené státy shodily v pondělí 27 palet se zbraněmi kurdským obráncům města Kobani.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci Islámského státu se dostali k americkým zbranímVideo: Reuters

 
Článek

Po shozu uvedlo americké ministerstvo obrany, že většina zbraní, munice i zdravotnického materiálu se dostala do správných rukou. Jejich přijetí potvrdila i kurdská milice YPG. [celá zpráva]

Později Pentagon dodal, že jedna paleta mířila mimo oblast ovládanou kurdskou domobranou YPG, ale byla zničena, aby se nedostala do rukou nepřítele.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Trasírky při náletu na Kobani

Video zveřejněné na síti ale ukazuje, jak bojovníci kontrolují bedny se shozenými americkými zbraněmi. I syrská exilová organizace monitorující dění v zemi a porušování lidských práv SOHR uvedla, že podle jejích informací se sunnitští radikálové zmocnili jedné palety.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Smutné kurdské ženy u hrobů svých mužů, bojovníků milice YPG

Mluvčí Pentagonu viceadmirál John Kirby sdělil, že zatím nemůže potvrdit autenticitu videa, ale opatrně naznačil, že tomu tak mohlo být: „Je to bezesporu ten druh materiálu, který byl shozen, takže to není mimo říši možného. Až budeme mít něco definitivního, co můžeme poskytnout ohledně vyhodnocení, uděláme to.“

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Exploze bomb shozených na syrské Kobani

Protiútok IS

Islámský stát podnikl v pondělí na všech úsecích fronty okolo Kobani další útok s cílem dobýt oblasti města, z nichž byl koncem minulého týdne vytlačen.

Podle SOHR nasadil Islámský stát přisunuté posily a v úterních bojích padlo 11 kurdských obránců a 30 útočníků. Postupoval zejména na severovýchodě podél hranice s Tureckem. Kurdové ale stále drží klíčovou kótu Tal Shair u západu města.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Navršené rakve za hroby bojovníků kurdské milice YPG

Situace obléhaných kurdských obránců je kritická. Americké armádní zdroje i po shozu zbraní uváděly, že situace u města je nadále nestabilní a nadále hrozí jeho pád.

Reklama

Výběr článků

Načítám