Hlavní obsah

Islamisté zveřejnili video kamenování ženy kvůli nevěře

Damašek
Aktualizováno

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila video, které ukazuje údajné kamenování syrské ženy. Od úterka šíří záznam na internetu aktivisté bojující za dodržování lidských práv v Sýrii. Nezávislým expertům se však pravost videa zatím nepodařilo ověřit, uvedla agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zveřejnili video kamenování ženy kvůli nevěřeVideo: Reuters

 
Článek

Na záznamu je zachycena svázaná žena, kterou kamenuje několik zahalených mužů a jeden starší člověk, údajně její otec. Podle jednoho z mužů, který na videu promlouvá, musí žena zemřít kvůli nevěře. Ta je v islámském právu šaría trestána smrtí, a to i přesto, že dnešní kodifikovaná podoba koránu verš, který to dříve přikazoval, již neobsahuje.

Žena na videu několikrát prosí svého údajného otce, aby jí odpustil. Ten to nejprve odmítá, pak ale na naléhání islamistů její poslední přání splní. Údajné kamenování pak probíhá za stmívání. Z nahrávky není jasné, zda žena skutečně zemřela.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle syrských aktivistů z exilové organizace SOHR je to vůbec poprvé, kdy islamisté použili kamenování jako odstrašující trest pro údajně nevěrné ženy v západní Sýrii. Video totiž prý vzniklo v provincii Hamá.

Z července jsou známy přinejmenším dva případy kamenování ve východosyrské provincii Rakka. Tentokrát džihádisté poprvé drakonický trest nafilmovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Islamisté unesli v Nigérii stovku mladíků

Bojovníci islamistického hnutí Boko Haram unesli asi stovku chlapců a mladých mužů z odlehlé rybářské vesnice na severovýchodě Nigérie. Uvedla to v pátek...

Výběr článků

Načítám