Hlavní obsah

Američané u Kobani zabili stovky bojovníků Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké nálety v severosyrském městě Kobani a jeho okolí připravily o život „několik set“ bojovníků radikální organizace Islámský stát. Ve středu to ohlásil mluvčí Pentagonu John Kirby.

Foto: , ČTK/AP

Islámský stát obléhá Kobani už měsíc.

Článek

„Domnívám se, že jsme zabili několik set bojovníků IS v Kobani a jeho okolí,“ uvedl Kirby. Doplnil, že většina obyvatelstva z města uprchla, zatímco se k němu stahují další skupiny IS, aby město dobyly.

Kurdským silám se za vzdušné podpory tento týden podařilo radikály z několika míst a kót u města zase vytlačit, bitva ale rozhodnuta není, i když jeden z kurdských velitelů ve čtvrtek oznámil, že se radikály podařilo vytlačit z většiny města.

„Kobani může stále ještě padnout,“ upozornil Kirby. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Pokud IS Kobani dobude, ovládne širší pásmo podél syrsko-turecké hranice. Islámský stát ovládá část Sýrie a Iráku. Tam Američané soustředí své snahy především. Podle Kirbyho ale bezprostředně nehrozí pád hlavního města Bagdádu, i když radikálové na západ od něj postupují. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Reklama

Související témata:

Související články

Nálety pomohly Kurdům postoupit u Kobani

Kurdské milice bojující u Kobani podle BBC postoupily a ovládly strategický kopec Tal Shajr ležící východně od tohoto syrského města u hranic Tureckem. Tal...

Výběr článků

Načítám