Hlavní obsah

Pořád je těžké uvěřit, že se to opravdu děje. Islámský stát zveřejnil další vzkazy rukojmích

Na veřejnosti se objevily nové vzkazy západních rukojmí radikální organizace Islámský stát (IS) v Sýrii, jimž extremisté hrozí zavražděním. Zatímco starší vzkaz amerického humanitárního pracovníka Petera Kassiga zveřejnila jeho rodina, vzkaz jeho britského kolegy, britského reportéra Johna Cantlieho čerstvě uvolnil IS. Brit mimo jiné zmiňuje, že ví o rukojmích, která už byla připravena o hlavu.

Foto: ČTK/AP

Peter Kassig na rybách se svým otcem

Článek

„Pořád je těžké uvěřit, že se to opravdu děje. Je to všechno dost intenzivní. My cizinci jsme drženi pohromadě a polovina lidí už odešla domů. Doufám, že to tady bude mít šťastný konec, ale je docela možné, že se to nestane. Pokud ne, chci vám ještě říct několik věcí,” napsal Kassig rodině ve vzkazu, který počátkem roku vynesl jeden ze zajatců, jehož radikálové propustili.

Kassig především poděkoval svým rodičům a detailně hovořil o svém fyzickém a duševním zdraví. Řekl mimo jiné i to, že výrazně zhubl, ale že hlady neumírá. „Nejsem zraněný, jsem tvrďák a pořád mladý, to pomáhá,” uvedl a dodal, že i když únosci rukojmím říkají, že je jejich rodiny opustily, on tomu nevěří.

Tváří v tvář smrti

Druhý vzkaz pochází od britského fotoreportéra Johna Cantlieho, který zveřejnil Islámský stát.

Ten vzkázal následující: „Mé drahé ženě, mým přátelům v médiích a rodině: dejte našim politickým vůdcům vědět, že takto to být nemusí. Teď jsem ještě na živu, ale za nějakou chvíli dojde mudžahedínům určitě trpělivost”.

Zajatý britský novinář John Cantlie v novém videu Islámského státuVideo: LiveLeak.com

Cantlie se dále svěřuje, že se nebojí smrti a že pokud by tohle místo mělo být jeho posledním, rád by se smrti podíval do tváře, aby věděl, že to byl férový boj a ne holá kapitulace.

Doplnili i vzkaz od „popraveného” Sotloffa

Vzkaz je nedávného data, protože Cantlie hovoří o čtyřech spoluvězních, které už IS sťal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Steven Joel Sotloff na videuVideo: Reuters

Jedním z nich byl americký novinář Steven Sotloff. Dosud neuveřejněnou část jeho vzkazu syrští radikálové zveřejnili společně s poselstvím Cantlieho. Sotloff se obrací na svou matku a děkuje za to, že na IS apelovala, aby jeho život ušetřil. Její prosba podle něj byla přijata jasně a zřetelně, bohužel to však nestačilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám