Hlavní obsah

Mučení v Sýrii mají dokázat desítky tisíc snímků od režimního fotografa

Washington

Americké ministerstvo zahraničí disponuje 27 tisíci fotografií, které mají svědčit o mučení v zařízeních syrských bezpečnostních sil. Americký diplomat Stephen J. Rapp řekl serveru Yahoo News, že by snímky mohly posloužit jako důkazní materiál při obvinění zástupců režimu prezidenta Bašára Asada z válečných zločinů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Armádní fotograf zdokumentoval zvěrstva páchaná v syrských věznicíchVideo: Reuters

 
Článek

„Je to jeden z nejsolidnějších důkazů o objednávce masových zvěrstev,“ uvedl Rapp a dodal, že fotografie jsou „hrozné – z některých vás začne bolet nitro“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Američané se chystají menší část snímků ve středu vystavit v Muzeu holokaustu ve Washingtonu.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie v červenci za fotografovy přítomnosti (muž v modré bundě s kapucí) zhlédli američtí zákonodárci.

Snímky za hranice propašoval bývalý režimní fotograf, jehož americké úřady označují přezdívkou Caesar. Fotografie jsou z počátku povstání proti Asadovi, který proti němu tvrdě udeřil. Caesar byl příslušníkem vojenské policie a jedním z 11 fotografů, kteří měli od roku 2011 dokumentovat úmrtí vězňů svážených do vojenské nemocnice ze tří věznic v okolí hlavního města Damašku.

V létě 2013 se Caesar rozhodl, že to už dál nemůže snášet, a začal fotky na USB discích tajně předávat povstalcům. Později fingoval svoji smrt a pohřeb a v srpnu toho roku ze Sýrie utekl. Nyní žije v utajení v Evropě.

Fotografie v červenci za Caesarovy účasti zhlédli členové zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů a nyní je analyzuje bezpečnostní úřad FBI.

Podle syrské vlády jsou snímky podvrh.

FBI však už Rappovi neoficiálně sdělila, že jsou pravé. „Nic nenaznačuje tomu, že jsou upravené,“ řekl.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám