Hlavní obsah

Islámský stát se rozpíná v provincii Anbár i přes útoky amerických vrtulníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už týden jsou proti Islámskému státu nasazovány bitevní vrtulníky AH-64 Apache. Podnikají nálety na jeho pozice v západoirácké provincii Anbár. I přesto tam o víkendu Islámský stát (IS) postoupil a pod kontrolu už dostal skoro celou provincii.

Foto: Lockheed Martin/US Army

Rakety Hellfire podvěšené pod vrtulníkem AH-64 Apache startujícím na misi.

Článek

Islámský stát opět obléhá irácké město Hadísa ležící na Eufratu asi 240 km severozápadně od Bagdádu. Pokud ho dobyde, ovládne i poslední město v provincii Anbár, kterou kontroluje už z 80 procent, uvedla CNN. Začal v ní postupovat na přelomu loňského a letošního roku, když ovládl města Fallúdža a Ramádí. Z okolí Hadísy byl IS vyhnán již v létě.

IS má v Anbáru údajně na 10 000 svých lidí, které stáhl ze Sýrie a již obsazeného Mosulu na severu Iráku. Americký ministr obrany Chuck Hagel před novináři přiznal, že „v Anbáru jsou problémy”.

USA: Žádná pozemní operace

Představitelé provincie Anbár požádali USA, aby pomohly postup IS zastavit a vyslaly tam pozemní jednotky. Spojené státy ale pozemní operaci vylučují. Šéf generálního štábu USA Martin Dempsey v televizi ABC oznámil, že USA musely proti IS v Iráku nasadit bitevní vrtulníky Apache.

Podle listu Wall Street Journal přitom právě vrtulníky Apache, které jsou v Iráku nasazeny od minulé neděle, jsou tou zbraní, která by měla zastavit postup islámských radikálů. Apache vybavené střelami Hellfire jsou vhodnější pro ničení malých uskupení Islámského státu než nadzvuková letadla, která jen obtížně hledají cíle a často se vracejí na základnu, aniž by zaútočila. Islámský stát staví na mobilitě a využití malých uskupení. Střely Hellfire jsou vhodné i pro ničení terénních automobilů.

Nízkolétající vrtulníky jsou ale více ohroženy palbou více než vysoko létající letadla, což zvyšuje riziko ztrát, i když AH-64 jsou dobře pancéřované a relativně odolné. Poprvé byly nasazeny před týdnem u Fallúdže na žádost irácké vlády, která žádala o blízkou leteckou podporu pro své vojáky čelící bojovníkům Islámského státu.

Boje o Kobani

Kurdští milicionáři v neděli zahájili protiútok na jihu města a v nočních bojích vytlačili obléhající radikály ze dvou pozic u severosyrského Kobani. Islámský stát ale stále kontroluje téměř polovinu tohoto kurdského města na hranici se Sýrií

Boje se začaly blížit až k tureckému pohraničnímu městu Mürşitpinaru, kam prchají Syřané před boji. Redaktor AFP slyšel minometnou palbu v Turecku ve vzdálenosti asi kilometr od hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám