Hlavní obsah

Irácká armáda je bez morálky a hemží se dezertéry

Právo, vpl
Bagdád

Navzdory miliardám a instruktorům z USA zůstává stav irácké armády žalostný. „Dál ztrácí opěrné body a není schopna zastavit především v provincii Anbar postup džihádistů. Základny však často neudrží jen proto, že jim velení nedokáže dopravit ani munici, ani jídlo a vodu,“ napsal britský deník The Independent.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí vojáci

Článek

Papírově čítají irácké ozbrojené síly přes 250 tisíc mužů, avšak kolik jich ve skutečnosti bojuje, nedokáže nikdo odhadnout.

„Řadoví vojáci totiž dávají polovinu žoldu důstojníkům a ti je za to propustí, aby se mohli doma věnovat zemědělství či jiným formám přivýdělku,“ upozornil Independent.

Například při červnovém boji o Mosul mělo teoreticky překvapivému úderu radikálů z Islámského státu (IS) čelit 60 tisíc vojáků a policistů – jenomže ve službě jich zůstala nanejvýš necelá třetina.

„I tak mnozí z nich při první příležitosti utekli, přičemž na bojišti nechali jak výzbroj, tak uniformy,“ uvedl web SpiegelOnline.

Extremisté už tolik nestojí o přeběhlíky

Bojovníci IS, kteří už pronikli do blízkosti Abú Ghrajbu, kde působí stovky amerických vojenských poradců a kde sídlí americká velitelská centrála, dobyli základnu označovanou jako 221.

„Ačkoli vládní oddíly měly až desetinásobnou převahu, při prvním soustředěném úderu islamistů se většina z nich pokusila uprchnout. Únikové cesty však obsadili džihádisté v předstihu, takže prchající a zoufalé irácké vojáky, které by ještě před měsícem uvítali mezi sebou, stříleli podle svědků jako králíky,“ citoval list The Los Angeles Times nejmenovaného amerického zpravodajského důstojníka.

Vojenský expert Michael Knight v té souvislosti uvedl, že IS po zahájení spojeneckých náletů už tolik nestojí o přeběhlíky.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Jedinou iráckou bojovou složkou použitelnou v nejtěžších střetech s islamisty zůstávají speciální protiteroristická komanda o počtu několika tisíc mužů. „Jsou velmi schopní, avšak nemohou být všude,“ podotkl James Dubik z Institutu pro studium války ve Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám