Hlavní obsah

Sýrie přiznala další čtyři zařízení na vývoj a výrobu chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Sýrie přiznala čtyři zařízení pro vývoj a výrobu chemických zbraní, o nichž se v rámci mezinárodní dohody o likvidaci všech svých zbraní tohoto typu dosud nezmínila. V úterý to oznámila zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN v Radě bezpečnosti. Podle agentury AP zpráva oživila obavy, že syrská vláda neřekla vše o svém programu chemických zbraní.

Foto: Narthe Brendefur/Norwegian Armed Forces/Handout, Reuters

Odvoz komponent chemických zbraní ze Sýrie zajišťovaly dánské a norské lodě.

Článek

Zástupkyně generálního tajemníka OSN Sigrid Kaagová sdělila na uzavřeném jednání RB OSN, že jde o tři laboratoře pro výzkum a vývoj chemických zbraní a závod na jejich výrobu.

Americká velvyslankyně v OSN Samantha Powerová na její slova reagovala prohlášením, že je nutné udržovat tlak na syrský režim, aby neskrýval své možnosti vyrábět chemické zbraně.

Syrská vláda, která se potýká již přes tři roky s ozbrojeným povstáním, se zavázala k likvidaci chemického arzenálu loni v září. Dohoda ušetřila Damašek hrozby amerického zásahu po údajném chemickém útoku u metropole, při němž byly předtím v srpnu zabity stovky lidí. Syrská vláda nasazení chemických zbraní popřela, na dohodu o likvidaci svého chemického arzenálu ale přistoupila.

Dohady o použití chlóru

Organizace pro zákaz chemických zbraní OPCW, která měla odzbrojení Sýrie na starosti, v červnu oznámila, že Sýrie odevzdala poslední zásoby chemických zbraní, jejichž existenci přiznala mezinárodnímu společenství. Likvidovaly se především prekurzory nervových plynů, jako je sarin.

Poté se ale vyrojily informace o použití chlóru během bojů v Sýrii. Tento plyn se v bojích nesmí používat, ale vzhledem k tomu, že je klíčový pro chemickou výrobu, nepatří mezi zakázané látky.

Chlór v konfliktu zřejmě použily obě strany. Údajně byl i součástí barelových bomb svrhávaných z vrtulníků.

USA pak vyslovily obavy, že Damašek skutečný rozsah svého arzenálu chemických zbraní zatajil. Zároveň netajily znepokojení nad možností, že se nějaké chemické zbraně dostanou do rukou islamistických povstalců, proti nimž nyní Američané podnikají nálety.

Reklama

Výběr článků

Načítám