Hlavní obsah

Hrozí pád Kobani, nálety Islámský stát nezastaví, varuje turecký prezident

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý při návštěvě uprchlického tábora u hranic se Sýrií varoval, že hrozí brzký pád syrského města Kobani do rukou Islámského státu. Varoval, že samotné nálety sunnitské radikály nezastaví a podle listu The Wall Street Journal vyzval Američany, aby zahájili pozemní operaci.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecké tanky u hranic se Sýrií u Suruku

Článek

Poslední nálety sice zasáhly bojovníky Islámského státu u Kobani, ale jejich postup nezastavily. Radikálové už ovládají tři čtvrtě města na hranicích s Tureckem. V úterý bojovali podél hlavní třídy vedoucí do centra.

„Přes noc až do rána se uskutečnilo přes deset náletů, ale my nemůžeme zjistit, jaké škody způsobily IS,“ řekl příslušník kurdských milicí YPG ve městě. Podle jejich velitele Idríse Nasana se postup IS podařilo zastavit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Erdodan při návštěvě uprchlického tábora v Gaziantepu u hranic se Sýrii řekl, že Kobani je na pokraji pádu: „Nemůžete zastavit tento druh terorismu jen s pomocí náletů. Když je nepodpoříte na zemi ve spolupráci s těmi, kdo zahájí pozemní operaci, samotné nálety to neudělají.“

Foto: David Ryneš, Novinky

Erdogan už dříve vyzval k vytvoření bezletové zóny nad Sýrií spolu s bezpečnou zónou podle hranic Turecka a Sýrie a vybídl také k vyzbrojení opozičních syrských sil a Iráku.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu CNN řekl, že Ankara je ochotná poskytnout pozemní síly. Turecko podle něj „učiní vše, aby pomohlo lidem v Kobani”. „Jsou to naši bratři a sestry, nepohlížíme na ně z hlediska toho, zda jsou Kurdové, Turkmeni nebo Arabové,” dodal premiér a naznačil i podmínky zásahu: „Jsme připraveni učinit cokoli, bude-li existovat jasná strategie, z níž bude zřejmé, že po porážce IS bude naše hranice chráněna. Nepřejeme si, aby ten (syrský) režim popuzoval lidi proti Turecku a nechceme, aby tam byly aktivní jiné teroristické organizace."

Problémem je, jak plyne i z jeho předchozího vyjádření, že Turecko si současně přeje pád režimu Bašára Asada, který také bojuje s IS. „Je-li zapotřebí intervenovat v Kobani, říkáme, že je třeba intervenovat v celé Sýrii, podél celé naší hranice.”

Kurdové ale obviňují turecké jednotky z nečinnosti. Ankara sice soustředila tanky na hranicích se Sýrii, ale nijak nezasáhla. Tureckým Kurdům i uprchlíkům, kteří chtějí bránit město proti IS, brání v překročení hranice. V úterý byl ve městě Varto zabit jeden z demonstrujících Kurdů, uvedla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám