Hlavní obsah

Muži přede mnou uřezali hlavu, popsala dezertérka praktiky Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zprvu se zapojila do protestů proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Když povstání vyústilo v násilí a občanskou válku, přesvědčil ji muž, s nímž se seznámila na internetu, aby se přidala k Islámskému státu. Jeho brutalita jí ale otevřela oči. Nyní se 25letá Chadídža, která před válkou pracovala jako učitelka na prvním stupni, se svým příběhem svěřila americké televizi CNN.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu v syrské Rakce

Článek

Chadídža popsala, jak se Sýrie před třemi lety posouvala k občanské válce.

„Všude kolem byl zmatek. Režim, barelové bomby, útoky, zranění, nemocnice, krev. Chcete se od toho odtrhnout, najít něco, k čemu byste se rozběhli. Mým problémem bylo, že jsem utekla k něčemu ještě hroznějšímu,“ uvedla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chadídža přijala nabídku Tunisana, s nímž se seznámila přes internet. Podle jejích slov ji zlákal ke členství v ženské policejní brigádě Islámského státu, radikální sunnitské organizace, která v minulých měsících dobyla značnou část Sýrie a Iráku. Muž ji údajně ujistil, že Islámský stát není teroristická organizace a násilí používá proto, že si ho válka vyžaduje.

„Říkal: ‚Zavedeme řádně islám. Teď je válka, doba, kdy potřebujeme zemi ovládnout, a tak musíme být krutí‘,“ popsala mladá žena.

BEZ KOMENTÁŘE: Syřanka tajně natočila život v Rakce pod kontrolou IS

Chadídža působila v baště radikálů ve městě Rakka. „Ze začátku jsem se svojí prací byla spokojená. Cítila jsem, že mám na ulici autoritu. Pak jsem se ale začala bát. Dokonce jsem začala mít strach sama ze sebe,“ řekla a dodala, že byla svědkem množství brutálních činů.

„To nejhorší, co jsem viděla, bylo, když jednomu muži přede mnou uřezali hlavu,“ uvedla.

Velitel ji chtěl za ženu

Pohár přetekl, když na ni její velitel začal naléhat, aby se za něj provdala.

„Zahraniční bojovníci se k ženám chovají velmi brutálně, dokonce i k těm, které si vzali. Byly případy, kdy žena musela na pohotovost kvůli sexuálnímu násilí. V tu chvíli jsem si řekla dost,“ vylíčila Chadídža.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Utekla v polovině září, pár dní před prvními americkými nálety, když ji propašovali přes nedalekou tureckou hranici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám