Hlavní obsah

První americká oběť úderů na islamisty: voják z konvertoplánu utonul v moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké síly ztratily během operací proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku prvního příslušníka. V severní části Perského zálivu přišel v pátek o život 21letý desátník Jordan Spears, když při technickém problému konvertoplánu V-22 Osprey ze stroje spadl do moře a utopil se. Uvedlo to americké námořnictvo.

Foto: 11th Marine Expeditionary Unit, of the U.S. Marines/Handout , Reuters

Jordan Spears

Článek

Stroj krátce po vzlétnutí z obojživelné útočné lodě USS Makin Island ztratil výkon a padal do moře. Pilotům se sice na poslední chvíli podařilo konvertoplán stabilizovat, ale to už na jeho palubě nebyli dva vojáci. Jednoho z nich zachránili, druhého ne.

Ze zprávy Pentagonu není jasné, zda voják ze stroje nedopatřením vypadl, anebo vyskočil úmyslně v předtuše nehody.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Američané potvrdili, že se jedná o první oběť bojové operace proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii, protože se posádka USS Makin Island na akci „přinejmenším okrajově“ podílí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Konvertoplán CV-22B Osprey

V-22 Osprey s překlopnými rotory je de facto křížencem klasického letadla a vrtulníku. Může startovat a přistávat vertikálně. Používá ho americká námořní pěchota i letectvo.

BEZ KOMENTÁŘE: V-22 Osprey na ilustračních záběrech

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám