Hlavní obsah

Kurdská sebevražedná atentátnice zaútočila na Islámský stát

Kobani

Kurdská velitelka jednotky milic YPG spáchala v neděli sebevražedný atentát, aby zastavila postup Islámského státu do města Kobani na hranicích Sýrie a Turecka. Exilová organizace SOHR monitorující dodržování lidských práv v Sýrii uvedla, že zabila neupřesněný počet bojovníků Islámského státu. O útoku informovala televize Al-Džazíra s tím, že zprávu nemůže potvrdit.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turečtí vojáci na pohraničním přechodu Mursitpinar, na horizontu kouř stoupající ze syrského města Kobani.

Článek

„Operace přinesla oběti, ale nejsou potvrzena čísla,“ uvedl ředitel SOHR Ramí Abdal Rahmán. Žena velela jednotce, která zaútočila na uskupení Islámského státu pokoušející se proniknout do města.

Podle SOHR jde o první případ, když kurdská bojovnice podnikla sebevražedný útok, jejž většinou podnikají sunnitští radikálové napojení na Al-Káidu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Atentát svědčí o kritické situaci obránců Kobani, kteří už dva týdny čelí tlaku Islámského státu, jehož jednotky už pronikly na okraj města. Nezastavily je ani americké nálety, které podle vysokého představitelé Kurdské autonomie Idríse Nahsana situaci neřeší.: „Není jich dost, aby porazily teroristické skupiny. Nálety pomáhají, ale potřebujeme těžké zbraně, obrněná vozidla, děla, rakety. Někde jsou jen kilometr vzdálení, jinde dva nebo tři.“

Podle nočních zpráv se Islámskému státu už podařilo do města proniknout. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám