Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu si užívají luxusu, obyvatelé třou bídu s nouzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojovníci Islámského státu se v jeho hlavním městě Rakce nechávají fotografovat, jak si užívají dovolené v drahých hotelích, zatímco život obyčejných lidí se zhoršuje. Ceny potravin i benzínu rostou a lidé tak závisejí na darech bohatých. Uvedl to list Daily Mail.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu na přehlídce s ukořistěnou technikou v Rakce

Článek

Zoufalá je také situace v nemocnicích, protože většina lékařů utekla. Nedostává se léků ani zdravotnického materiálu a mnozí obyvatelé vyhledávají pomoc v sousedním Turecku, pokud cestou nezemřou.

Opačná je situace prominentních bojovníků Islámského státu, kteří se fotí v bazénech a restauracích pětihvězdičkových hotelů ve městě Rakka, aby přilákali další džihádisty z celého světa.

„Jakmile přijeli, stali se elitou. Dostali komfortní domy a auta a dostávají štědré platy,“ řekl CBS místní obyvatel abú Ibrahím Rakkáví.

Uvedl, že město už pociťuje následky amerických náletů, což ještě zdůrazňuje rozdíly: „Při bombardování bylo mnoho lidí - včetně bojovníků - zraněno. Běželi jsme jim pomoci a viděli jsme přijíždět náklaďáky, jak odvážejí své muže k ošetření, civilisty tu nechali ležet.“

Podle exilové - nikoli však nezaujaté - syrské organizace SOHR monitorující lidská práva roste ve městech ovládaných Islámským státem nespokojenost s jejich novými vládci. Ty růst cen potravin a paliv příliš netrápí, i když mnozí lidé jsou závislí na darech bohatších. Menší přečiny, jako je kouření cigaret, se ale tvrdě trestá.

Problémem také je, že bojovníci IS často přicházejí k rodinám a berou jim teenagery, kteří končí ve výcvikových táborech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám