Hlavní obsah

Rodina uneseného Američana žádá Islámský stát o slitování

Washington

Rodiče amerického humanitárního pracovníka Petera Kassiga požádali Islámský stát, který ho zadržuje, aby ukázal slitovaní. Uvedla to v sobotu BBC. Kassig byl ukázán ve videu společně se zabitým Alanem Henningem s tím, že on bude další obětí.

Foto: ČTK/AP

Peter Kassig na archivním záběru před autem s humanitární pomocí

Článek

Ed a Paula Kassigovi ve videu říkají, že jsou hrdí na svého syna a humanitární činnost, kterou dělal.

„Žádáme každého na světě, aby se modlil za Henningovu rodinu, za našeho syna a za propuštění všech nevinných lidí, kteří se stali rukojmími na Blízkém východě a kdekoli na světě,“ uvedli podle televize Fox News už předtím v prohlášení rodiče.

Foto: Reuters

Záběr z videa Islámského státu ukazuje dalšího zajatce, jehož vraždou radikálové vyhrožují. Má jít o 26letého Američana Petera Kassiga.

Kassig byl zajat loni prvního října v Libanonu na cestě do Sýrie. Založil nevládní organizaci SERA, která pomáhala obětem občanské války v Sýrii a uprchlíkům. Většinou pomáhal větším humanitárním organizacím s distribucí pomoci a snažil se zajistit lepší komunikaci humanitárních organizací s příjemci pomoci i mezi sebou.

Podle informací rodiny v zajetí  přijal islám a změnil si jméno na Abdul Rahman.

Válka v Iráku

Kassig byl od roku 2004 vojákem americké armády a od dubna do července 2007 sloužil v Iráku jako příslušník elitních jednotek rangers, než byl ze zdravotních důvodů propuštěn do civilu.

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová po zabití Henninga potvrdila, že Kassiga drží Islámský stát: „V tuto chvíli nemáme žádné pochybnosti o autentičnosti videa, které zveřejnil Islámský stát. Pokračujeme v tom, abychom užili všech prostředků, které máme - vojenských, diplomatických i právních a  zpravodajských - abychom se pokusili dostat Petera domů k jeho rodině.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám