Hlavní obsah

Sýrie se brání vpádu turecké armády, varuje před agresí

Damašek
Aktualizováno

Intervence turecké armády v Sýrii je nežádoucí a bude považována za agresi, ohlásil v pátek Damašek. Reagoval tak na rozhodnutí tureckého parlamentu, který o den dříve schválil nasazení vojska proti Islámskému státu v Sýrii i Iráku.

Foto: ČTK/AP

Turecký tank u hranice se Sýrií

Článek

Rozhodnutí Ankary je podle syrského ministerstva zahraničí „agresí proti zakládajícímu členu Spojených národů“. Damašek současně vyzval mezinárodní společenství, aby takovým „dobrodružstvím vymezilo hranice“.

Syrská vláda se dříve ohradila proti předem nekonzultovaným útokům ze strany USA. Když však Američané v Sýrii před dvěma týdny udeřili, Damašek už o agresi nemluvil. Počáteční zprávy uváděly, že Washington dal syrské vládě o útocích předem vědět, ale americká diplomacie to pak dementovala.

Možné nasazení armády v Sýrii i Iráku, které z části ovládli sunnitští radikálové z organizace Islámský stát, posvětil turecký parlament ve čtvrtek. [celá zpráva]

Turecko patřilo mezi největší podporovatele syrských opozičních skupin snažících se svrhnout režim prezidenta Bašára Asada. V důsledku postupu radikálů na severu a severovýchodě země se však potýká s masivním přívalem uprchlíků, a navíc kvůli obléhání kurdského města Kobani na syrsko-turecké hranici čelí domácímu tlaku Kurdů.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

V Sýrii už proti Islámskému státu útočí USA a jejich arabští spojenci. V Iráku Američanům pomáhají v náletech Francouzi a Britové a zapojí se také Australané a zřejmě i Kanaďané.

Reklama

Výběr článků

Načítám