Hlavní obsah

Švédsko oficiálně uzná stát Palestina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko podle nového premiéra Stefana Löfvena oficiálně uzná palestinský stát, jako první významnější země západní Evropy. Řešení spočívající v koexistenci dvou států, Izraele a Palestiny, které je cílem mírového procesu, podle něj vyžaduje vzájemné uznávání, informovala v pátek agentura Reuters.

Foto: Jonas Ekstromer/TT News Agency, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven

Článek

"Konflikt mezi Izraelem (a Palestinou) lze vyřešit jen vznikem dvou států dojednaným v souladu s mezinárodním právem. Řešení v podobě dvou států vyžaduje vzájemné uznávání a vůli k mírové koexistenci. Švédsko proto uzná Palestinský stát," prohlásil Löfven před parlamentem.

Podle Reuters je Švédsko první významnou evropskou zemí, která se pro takový krok rozhodla. V Evropské unii sice Palestinu uznávají například některé někdejší komunistické státy, ale ty tak učinily už před vstupem do Unie.

Například Československo uznalo palestinský stát v roce 1988 a Česká republika toleruje status quo palestinského zastoupení v Praze. Mírové dohody z Osla z roku 1993 sice zahraniční zastoupení palestinského státu formálně nepřipouštějí, ale umožnily zachování už existujících diplomatických misí, což je i v souladu s politikou Evropské unie.

Valné shromáždění OSN schválilo uznání de facto suverénního palestinského státu v roce 2012, ale EU a většina jejích členských zemí tento částečně samostatný státní útvar zatím oficiálně neuznaly.

Anketa

Souhlasíte s uznáním státu Palestina?
Ano
53 %
Teď ne
3,1 %
Vůbec ne
42,7 %
Nevím
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2248 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám