Hlavní obsah

Saúdové nepustili kvůli epidemii do Mekky tisíce poutníků

Právo, DPA, ČTK, nek

Bezmála půldruhého miliónu poutníků z celého světa dorazilo už do saúdskoarabské Mekky, aby se zúčastnili tradiční velké pouti hadždž, jejíž obřady začínají právě ve čtvrtek. Podobně jako v předchozích letech dbají pořadatelé na obtížnou hygienickou situaci s ohledem na výskyt eboly v západní Africe a blízkovýchodního respiračního syndromu MERS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Milióny Muslimů z celého světa zamířily do MekkyVideo: Reuters

 
Článek

Saúdské úřady například nedaly zhruba 7200 poutníkům ze Sierry Leone, Guiney a Libérie víza, protože tyto tři země ebola postihla nejvíce. Nigérie, která má osm případů úmrtí, sice povolení získala, ale její občané jsou při výjezdu ze země i při příletu důsledně monitorováni.

Město sužují 40stupňová vedra

„Plánoval jsem tuto cestu celý život a to málo peněz, co jsem měl, jsem si šetřil právě na pouť. Bylo to ale marné, ebola mé sny zničila,“ stěžoval si Sulajmán Turay (35), učitel ze Sierry Leone. Finance investované do rezervace letenky a hotelu jako kdyby vyhodil oknem.

Saúdské úřady zůstávají neoblomné. V ulicích Mekky panují až čtyřicetistupňová vedra, přičemž ebola se přenáší jakýmikoli tělními tekutinami, včetně potu. Mnoho poutníků se raději pohybuje s rouškami na obličeji a snaží se dbát pokynů, aby si často myli ruce mýdlem a vyhýbali se uzavřeným prostorám.

Foto: Hasan Sarbakhshian, ČTK/AP

Pouť v saúdskoarabské Mekkce končí obcházením Káby, kvádru na nádvoří Velké mešity, v jehož východní stěně je uložen černý kámen uctívaný už v předislámském období.

Saúdské ministerstvo zdravotnictví také předem vyzývalo ty z věřících, kteří trpí chronickými chorobami, aby letos do Mekky nejezdili. Někteří věřící ale na to nechtějí slyšet, a přesto se vydávají na cestu. Do středy tak v Saúdské Arábii zemřelo v důsledku chronických chorob nebo stáří 80 poutníků z Indie, Pákistánu a Bangladéše.

Celkový počet účastníků letošní pouti by měl přesáhnout dva milióny, neboť k Mekce se vydávají také davy Saúdů.

Kamenování  satana v sobotu

V sobotu se uskuteční symbolické kamenování satana a začnou porážky obětních zvířat jako připomínka příběhu o Abrahámově (pro muslimy Ibráhímově) ochotě obětovat Bohu vlastního syna. Pouť pak končí obcházením Káby, kvádru na nádvoří Velké mešity, v jehož východní stěně je uložen černý kámen uctívaný už v předislámském období.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Bezmála půldruhého miliónu poutníků z celého světa dorazilo už do saúdskoarabské Mekky, aby se zúčastnili tradiční velké pouti hadždž.

Rituály se nemění, avšak Saúdská Arábie neustále pracuje na tom, aby zajistila větší pohodlí při jejich vykonávání. Například kolem kamenných stél, jež slouží jako symboly satana, vystavila několikaúrovňové rampy, nyní schopné pojmout až půl miliónu lidí.

Pouť coby jeden z pěti pilířů islámu má alespoň jednou za život podniknout každý zdravý a dostatečně movitý věřící.
Místem konání je Mekka coby rodiště islámského proroka Mohameda a okrsek v okruhu 30 kilometrů kolem ní.
Konání velké pouti je dáno lunárním muslimským kalendářem a připadá na osmý až dvanáctý den posledního měsíce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám