Hlavní obsah

Atentátník zaútočil u školy v Homsu, zabil čtyřicet dětí

• Aktualizováno

Sebevražedný atentátník zaútočil ve středu u základní školy v západosyrském městě Homs a zabil 48 lidí, z toho 41 dětí. Jde o jeden z nejhorších masakrů dětí v syrské občanské válce. Atentát se stal ve čtvrti obývané hlavně vládnoucími alávity. Na severu Sýrie pokračovaly nálety na pozice radikálů. Kurdové tam brání město Kobani proti přesile bojovníků Islámského státu (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při atentátu zemřely desítky dětíVideo: Reuters

 
Článek

Drtivou většinu obětí atentátu tvoří děti ve věku od šesti do devíti let, uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). „Bylo zabito nejméně 41 školáků. Několik dětí se stále pohřešuje a počet obětí může ještě vzrůst,“ řekl podle agentury AFP ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Mezi mrtvými dospělými jsou čtyři civilisté a tři členové bezpečnostních sil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Původní informace zmiňovaly dva atentátníky. Později úřady uvedly, že jedna nálož explodovala v autě zaparkovaném před školou. O pár minut později se u budovy vyhodil do vzduchu sebevražedný atentátník s druhým autem plným výbušnin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky atentátu v syrském HomsuVideo: Reuters

Provládní televize odvysílala záběry následků atentátu, na kterých rodiče hledají své děti na místě, kde zůstaly školní brašny a krev. Z nedaleko stojícího auta pak šlehaly plameny, uvedla televize Al-Džazíra.

Guvernér Homsu Talál Barazzí útok popsal jako „teroristický čin a zoufalý útok namířený na školáky”.

Foto: SANA, ČTK/AP

Následky sebevražedného útoku u školy v syrském Homsu

K atentátu došlo ve chvíli, kdy děti ze školy vycházely. Dalších více než sto lidí utrpělo zranění. Homs dlouho ovládala opozice, ale armáda většinu města v červnu dobyla zpět. K odpovědnosti se nikdo nepřihlásil, v minulosti ale podobné útoky spáchali povstalci bojující proti vládě prezidenta Asada.

Tvrdé boje u Kobani

Podle agentury AFP přesunul IS, který ovládá části severní Sýrie a Iráku, tisíce bojovníků k městu Kobani. Proti nim stojí několik set Kurdů a fronta je údajně tři kilometry od města. Za nočních bojů přišlo o život nejméně devět členů kurdských milicí.

"Kurdští bojovníci čelí početní i vojenské přesile, ale odmítají se stáhnout a úporně proti IS bojují. Obrana Kobani je pro ně otázkou života nebo smrti," sdělil Ramí Abdar Rahmán z organizace syrské exilové opozice.

IS má u města podle něj k dispozici tanky, těžké dělostřelectvo i raketomety. Kurdové se brání automatickými puškami a kulomety. Pokud by se IS podařilo Kobani dobýt, ovládl by ucelený územní pás podél hranice. Boje o Kobani vyhnaly od poloviny září z domovů na 160 tisíc civilistů.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Postup IS v Sýrii se snaží s pomocí leteckých útoků zastavit koalice, v níž je kromě USA pět arabských zemí. Tento týden už podnikla nejméně 15 útoků na pozice IS u Kobani. Podle exilové opozice zabili členové IS devět Kurdů zajatých u hranice. Byly mezi nimi i tři ženy a radikálové jim uřízli hlavy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval mezinárodní koalici podnikající pod vedením USA útoky proti IS, aby našla "trvalé řešení" potíží s islamisty. Intervenci omezující se na nálety na pozice extremistů označil za řešení dočasné. "Svět musí vědět, že Turecko není zemí, která se spokojí s dočasnými řešeními," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám