Hlavní obsah

Islámský stát už postoupil před brány Bagdádu

– Bagdád • Aktualizováno

Tvrdé boje probíhají západně od Bagdádu mezi šíitskými milicemi a bojovníky Islámského státu. Na některých místech byli sunnitští radikálové v pondělí v poledne jen necelé dva kilometry od hlavního města. Ještě ráno reportér BBC uváděl, že jsou deset kilometrů daleko a podařilo se je zastavit. Podle britského ministerstva zahraničí je ale od centra vzdálen 60 km.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci ISIL v ukořistěném humvee

Článek

Zástupce britské organizace The Foundation for Relief and Reconciliation (FRR) in the Middle East listu The Independent sdělil, že bojovníci z Islámského státu jsou necelé dva kilometry od Bagdádu.

Krátce předtím bagdádský vikář od sv. Jiřího Andrew White, který s FRR spolupracuje, uvedl: „Islámský stát je teď deset kilometrů od Bagdádu. Včera zabili přes tisíc iráckých vojáků, je to špatné. Nálety nic nepřinášejí. Jestli kdy potřebujeme vaše modlitby, tak teď.”

Podle BBC irácká armáda s IS svedla dlouhou bitvu o zásobovací trasu z Fallúdže do Bagdádu a bojová linie se zastavila blízko hlavního města. Přestože americké letectvo útočí na islamisty ze vzduchu, bojovníci Islámského státu se nestáhli.

Tažení na Bagdád podle serveru International Business Times zahájil Islámský stát minulý týden poté, co 21. září ovládl iráckou vojenskou základnu a popravil na 300 vojáků. Již předtím se pokusil zaútočit na věznici Adala a začátkem září i na bagdádskou čtvrť Iskan, kde mají sídlo šíitské milice Badr.

Foto: Shawn Nickel, Reuters

F-18E Super Hornet doplňuje palivo z letounu KC-135 Stratotanker

„Tento útok je velmi důležitý. Byl to první komplexní útok pěchoty v Bagdádu od červnového pádu Mosulu,“ uvedl washingtonský Institut pro studium válek. Podle něj útok měl jen snížit tlak po zahájení náletů, ale ukázal, že přes posílení obrany Bagdádu po pádu Mosulu je Islámský stát schopen útočit i v místech, kde nemá spící buňky, což je případ právě této čtvrti.

Nálety postup IS nezastavily

Analytici také uvádějí, že nálety zatím Islámský stát nezastavily, takže se drží cíle ovládnout většinu západních a centrálních částí Iráku.

„Prostě pokračují ve svých operacích. Nálety je nezastavily, pokračují v tom, co dělali, což je ovládnout teritorium,“ uvedl analytik Bill Roggio.

Zástupci islámských radikálů řekli CNN, že nálety neuspěly, protože se na ně IS připravil.

Problémem také je, že irácká armáda se nyní soustředí na operace na severu a Bagdád chrání především šíitské milice.

Reklama

Související témata:

Související články

Islámský stát bombarduje arabská pilotka

Letku bojových strojů Spojených arabských emirátů, které v úterý útočily na pozice Islámského státu v Sýrii, vedla 35letá majorka Mariam Mansúriová. Je údajně...

Výběr článků

Načítám