Hlavní obsah

Irácká televize bojuje s Islámským státem satirou, upoutávku museli sestříhat

Irácká televize Al-Irakíja uvedla v sobotu první díl nového seriálu Stát mýtů, který zesměšňuje Islámský stát a má zbavit Iráčany strachu z něj. Tvůrci si dělají legraci především z šéfa organizace Abú Bakra Bagdádího.

Původní upoutávka na satirický seriál Stát mýtů

 
Článek

Příběh se odehrává ve městě, kterého se zmocnil Islámský stát a zavedl v něm své zákony. V seriálu vystupuje městský opilec, který se stal zuřivým zastáncem Islámského státu a mlátí ty, kteří pijí, ale přitom si sám v soukromí přihýbá. A zelinář musí řešit, jak oddělit zeleninu, která má jméno v ženském rodě, od té, co ho má v mužském rodě, aby bylo dodrženo oddělení pohlaví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chálil Ibrahím, který hraje starostu města, říká: „Ukazujeme publiku skutečný obraz chalífátu. Vzděláváme lidi, mluvíme k lidem, kteří podporují tuto skupinu.“ Doufá, že někteří z nových příznivců Islámského státu po zhlédnutí seriálu změní názory.

V seriálu se objevuje i vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí, jak na rudém sofa s trpaslíkem po boku zakazuje Facebook.

Herci tají svá jména

Cílem seriálu je nejen znevážit Islámský stát, ale také dodat odvahu lidem, které vyděsilo, jak brutálně likviduje své nepřátele. „Chceme odstranit tuto fobii, která zakořenila v myslích mnohých,“ uvedl vedoucí projektu Thaír Džijád.

To se ovšem tak úplně nepodařilo. Někteří z herců odmítli uvést v titulcích svá jména. Představitel Bagdádího, který zůstává v anonymitě, říká: „Očekávám, že dostanu výhrůžky, jakmile se seriál začne vysílat.“

Bez spiklenecké teorie

Seriál navíc byl na poslední chvíli pozměněn. Dlouho vysílaný trailer pracoval se spekulací, že Islámský stát pomáhaly vytvořit americká CIA spolu s arabskými státy z Perského zálivu a Izraelem.

Jedním z jejich cílů mělo být vypuzení islámských radikálů ze svých zemí, aby se navzájem povraždili ve svaté válce. Poté, co ale Spojené státy zahájily útoky na Islámský stát, to bylo považováno za nevhodné. Vystřihnuti byli i Katařané, kteří původně Islámský stát podporovali, potvrdil režisér Alí Kasam.

Původní upoutávka zobrazovala Američana v kovbojském klobouku, který zval na svatbu, na níž si rudý ďábel s trojzubcem bral izraelskou nevěstu s Davidovou hvězdou na krku. Přiváděla ji žena ve slunečních brýlích a jasně zeleném oděvu zřetelně připomínající katarskou první dámu. Kovboj i žena v zeleném byli vystřiženi.

Z vejce se vyklube jejich dítě Bagdádí, kterého vítají baasisté, ty však do jednoho chalífa zabije s tím, že ďábel má své cesty.

Reklama

Související články

FBI: Známe vraha dvou amerických novinářů

Totožnost maskovaného člena Islámského státu, který v posledních týdnech zavraždil dvojici amerických novinářů, zjistil americký Federální úřad pro vyšetřování...

Islámský stát bombarduje arabská pilotka

Letku bojových strojů Spojených arabských emirátů, které v úterý útočily na pozice Islámského státu v Sýrii, vedla 35letá majorka Mariam Mansúriová. Je údajně...

Výběr článků

Načítám