Hlavní obsah

Jednání s Íránem o jaderném programu je v závěrečné fázi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Šest světových mocností nebylo ještě nikdy tak blízko dohodě s Íránem o jeho kontroverzním jaderném programu. Po setkání s íránským prezidentem Hasanem Rúháním to ve čtvrtek v New Yorku prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Článek

„Nikdy jsme dohodě nebyli tak blízko jako nyní,” potvrdil nadějná očekávání Steinmeier, který se s Rúháním setkal na okraj schůze Valného shromáždění. „Pravda ale je, že závěrečná fáze jednání, kterou máme před sebou, bude patrně ta nejtěžší,” dodal. Dohoda by se měla uzavřít do 24. listopadu.

Írán vede už řadu let jednání s šesticí světových mocností o svém jaderném programu. Zatímco západní státy Teherán podezírají ze snahy získat jadernou zbraň, Írán trvá na tom, že jeho výzkum jádra slouží jen mírovým účelům.

„Je načase tento spor ukončit. Doufám, že Írán vzhledem k situaci ve světě a na Blízkém východě cítí, že kolaps rozhovorů by byl neodpustitelný,” řekl po setkání s Rúháním německý ministr.

„Je načase tento spor ukončit. Doufám, že Írán vzhledem k situaci ve světě a na Blízkém východě cítí, že kolaps rozhovorů by byl neodpustitelný,” řekl po setkání s Rúháním německý ministr.

Teherán minulý týden zahájil v New Yorku další kolo jednání s šesti velmocemi o svém jaderném programu.

Nová zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) hodnotí poslední kroky Íránu pozitivně.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

Hasan Rúhání při projevu na VS OSN

Rúhání před jednáním se Steinmeierem hovořil o chystané jaderné dohodě i v projevu na Valném shromáždění Zdůraznil, že si Teherán hodlá ponechat právo na pokračování mírového jaderného programu: „Naši partneři v jednání by neměli klást přehnané požadavky, to je nezbytný předpoklad pro úspěch rozhovorů.”

Reklama

Výběr článků

Načítám