Hlavní obsah

Hamás a Fatah dohodly společnou vládu na všech palestinských územích

Káhira

Soupeřící palestinská hnutí Fatah a Hamás ve čtvrtek oznámila, že dosáhla dohody, která umožní společné vládě národní jednoty převzít vedení i v pásmu Gazy. Uvedl to list The Jerusalem Post.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

Palestinský prezident Mahmúd Abbás

Článek

Obě hnutí jednala od středy v egyptské Káhiře. Podle dohody společný kabinet vedený palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem (Fatah) bude vládnout i v pásmu Gazy.

„Všichni úředníci budou placeni společnou vládou, protože to jsou všechno Palestinci a je to vláda Palestinců,“ řekl zástupce Fatahu Azzam Ahmad.

K dohodě došlo kvůli tomu, aby se upřesnilo, kdo může rozhodovat o válce, aby to bylo celonárodní rozhodnutí, a ne frakční. Většina posledních střetů Palestinců s Izraelem se týkala jen pásma Gazy, kde vládne Hamás. To by mohlo snížit riziko opakování konfliktů, kdy je z pásma ostřelován Izrael, který odpovídá nálety a občas i pozemní ofenzívou.

Abbás před třemi týdny obvinil Hamás, že nedodržuje dubnové dohody o vytvoření společného kabinetu národní jednoty a že v pásmu udržuje vlastní paralelní vládu.

Z dohody není jasné, zda se podařilo vyřešit všechny třecí plochy.

Na řešení další problematické otázky, kterou je kontrola hraničních přechodů z Pásma Gazy, by se podle dnešního sdělení zástupce vedení Hamásu měla podílet OSN. "Na způsobu kontroly přechodů se Spojené národy dohodnou s Izraelem a s vládou národní jednoty," řekl Músá abú Marzúk, kterého citoval Reuters. Dodal že přechod Rafáh na hranicích s Egyptem nebyl součástí rozhovorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám