Hlavní obsah

Při spojeneckých náletech zemřelo nejméně 120 bojovníků Islámského státu

Aktualizováno

Nejméně 120 ozbrojenců zemřelo při leteckých útocích, které v noci na úterý zahájily v Sýrii Spojené státy se svými spojenci. Počet obětí zveřejnili syrští exiloví aktivisté. Nálety a raketové útoky směřovaly na cíle Islámského státu a jeho spojenců.

Foto: Edlib News Network ENN, ČTK/AP

Trosky domu zničeného při náletech na pozice IS ve vesnici na hranicích syrské provincie Aleppo a Idlíb.

Článek

Sedmdesát zabitých při náletech patřilo podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) k radikálům z Islámského státu. Dalších padesát byli členové spřízněné radikální fronty an-Nusra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Počet zabitých členů Islámského státu podle SOHR pravděpodobně ještě vzroste. Nejméně sto bojovníků IS bylo údajně vážně zraněno a převezeno k ošetření do Iráku.

Foto: Právo

Spojené státy a několik jejich arabských spojenců poprvé zaútočily na cíle islamistů na území Sýrie v noci na úterý. [celá zpráva]

„Mohu potvrdit, že armáda Spojených států a síly partnerských zemí provádějí vojenskou akci proti teroristům IS v Sýrii s využitím kombinace stíhacích letounů, bombardérů a řízených střel Tomahawk,” uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry údajných nočních náletů na Sýrii

Úderů se účastní nebo je podporují také Bahrajn, Jordánsko, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Terčem byly pozice Islámského státu především v severní provincii Rakka a sousední Dajr az-Zaur.

Útoky se zaměřily na výcviková střediska, velitelská stanoviště, sklady zbraní a dalšího materiálu, zásobovací nákladní auta a ozbrojená vozidla, uvedl Pentagon.

Foto: Eric Garst, U.S. Navy, ČTK/AP

Střela Tomahawk startuje z raketového křižníku USS Philippine Sea v Arabském zálivu na pozice IS v Sýrii.

Zahájení leteckých úderů podle šéfa sboru náčelníků štábů americké armády Martina Dempseyho má ukázat extremistům, že jejich útoky nezůstanou bez odpovědi.

„Chtěli jsme, aby IS věděl, že nemá žádné bezpečné útočiště, a toho jsme s jistotou dosáhli, uvedl Dempsey podle agentury AP.

Zároveň ocenil účast arabských zemí, i když u některých z nich není jasné, jak a jestli se do vojenské části operace zapojily. Účast na náletech potvrdilo v úterý Jordánsko. Dohoda s pěti arabskými zeměmi byla dojednaná v posledních dnech. „Jakmile jsme měli jednu z nich na naší straně, ostatní rychle následovaly,“ dodal Dempsey.

Související témata

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě na přehlídce

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Us Navy, Reuters

Odpálení střely s plochou dráhou letu tomahawk z torpédoborce USS Barry

„Tyto útoky nezůstanou bez odpovědi,“ řekl v reakci agentuře Reuters jeden z bojovníků IS v Sýrii. Zároveň obvinil vládnoucí rodinu saúdského krále Abdalláha bin Abd al-Azíze, že umožnila, aby Spojené státy leteckou kampaň zahájily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám