Hlavní obsah

Čínský torpédoborec poprvé připlul do Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Čína a Írán chystají společné námořní cvičení. Mělo by se uskutečnit tento týden na závěr pětidenního pobytu dvou lodí čínského námořnictva včetně torpédoborce Čchang-čchun. Je to vůbec poprvé, co plavidlo čínských námořních sil zavítalo do Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Čínský torpédoborec Čchang-čchun v Íránu

Článek

Zmíněný torpédoborec a fregata Čchang-čou, které se vracejí z protipirátské mise v Adenském zálivu, kotví od soboty v přístavu Bandar Abbás na jihu země.

Námořnictva obou zemí budou podle čínského ministerstva obrany během společných manévrů ve středu trénovat výměnu informací a prověřovat operační kapacity.

Foto: Novinky

Společné cvičení je podle serveru The Global Times také výrazem rostoucího vlivu Číny v oblasti Perského zálivu. Bandar Abbás se nachází při strategicky důležitém Hormuzském průlivu, kudy proudí pětina světových dodávek ropy. V okolí se nachází množství zahraničních lodí a v nedalekém Bahrajnu má základnu pátá flotila amerického námořnictva.

Íránské námořnictvo rovněž letos ochránilo dvě čínské obchodní lodě před útokem pirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám