Hlavní obsah

Při atentátu v Sýrii zahynulo 28 velitelů radikálních islamistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na setkání velitelů radikální syrské povstalecké skupiny Ahrár aš-Šám na severovýchodě země v provincii Idlíb se odpálil sebevražedný atentátník. Při výbuchu zahynulo nejméně 28 čelných představitelů skupiny včetně jejího vůdce Hasana Abbúda. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Mahmoud Hebbo, Reuters

Vybombardovaný Halab. Ilustrační foto

Článek

Ahrár aš-Šám je jednou z předních militantních skupin bojujících v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada, je součástí sedmičlenné organizace známé jako Islámská fronta. Skupina prý patří mezi blízké spojence teroristické sítě Al-Káida v zemi.

Už letos v únoru zemřel při sebevražedném útoku v Halabu tehdejší velitel skupiny Abú Chálid Súrí. Za jeho smrtí stála prý tehdy jedna z mnoha radikálních skupin v Sýrii - Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Této skupině, dnes známé jako Islámský stát, se v červnu během bleskové ofenzivy podařilo obsadit rozsáhlá území na severu Iráku a postupně získala dominantní postavení mezi islamisty také v samotné Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám