Hlavní obsah

Islámský stát zavraždil dalšího amerického novináře

• Aktualizováno

Islámský stát zveřejnil v úterý video zachycující vraždu dalšího zadržovaného rukojmího, Američana Stevena Sotloffa, uvedla agentura AP. Video, na němž muž v černém oděvu uřízne oběti nožem hlavu nese název Druhý vzkaz Americe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát zavraždil dalšího amerického novinářeVideo: Reuters

 
Článek

Uvedla to skupina monitorující webové stránky islámských radikálů Site Intel. Sotloff je oblečen ve stejném oranžovém oděvu jako první zabitý James Foley.

Muž v černém obleku přivádějící Sotloffa říká s anglickým přízvukem: „Jsem zpátky, Obamo. Jsem zpátky kvůli tvé arogantní zahraniční politice vůči Islámskému státu, (která pokračuje) navzdory našim vážným varováním.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Využili jsme této příležitosti, abychom varovali ty vlády, které vstoupily do této aliance zla proti Islámskému státu, aby ustoupily a nechaly naše lidi být,“ dodal. Na závěr řekl: "Tak jako tvé střely dopadají na náš lid, náš nůž bude pokračovat v útocích na hrdla tvých lidí."

Sotloff sám viní Obamu, že nesplnil své předvolební sliby a žene USA do další války navzdory předvolebnímu slibu, že stáhne domů jednotky z Afghánistánu a Iráku.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest uvedl, že američtí představitelé se pokoušejí ověřit zprávy o jeho smrti. Dodal, že je potřeba pečlivé ověření věrohodnosti videa: „Nejsem v pozici, abych potvrdil autenticitu tohoto videa nebo zpráv.” S potvrzením se údajně čeká na prohlášení prezidenta Barracka Obamy, který cestuje letadlem do Pobaltí.

Jednatřicetiletý Sotloff, který pracoval na volné noze pro časopisy Time a Foreign Policy, byl unesen v Sýrii v oblasti Halabu v srpnu 2013. O jeho únosu se nemluvilo, protože Islámský stát pohrozil rodině, že pokud promluví, bude muž zabit.

Foto: Handout, Reuters

Steven Sotloff na archivním snímku

Když ale Islámský stát zabil novináře Jamese Foleyho, jeho samozvaný popravčí současně ukázal Sotloffa s tím, že jeho osud závisí na rozhodnutí Baracka Obamy, zda ukončí americké nálety na pozice Islámského státu v Iráku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Foley byl podříznut kvůli tomu, že USA zahájily nálety na pozice bojovníků Islámského státu, aby umožnily iráckým a kurdským silám zastavit postup Islámského státu a zatlačit ho zpět.[celá zpráva]

Nálety pokračovaly i tento víkend, kdy se s jejich podporou spojeným iráckých a kurdským silám podařilo prorazit obklíčení patnáctitisícového Amirlí. [celá zpráva]

O milost pro Sotloffa žádala chalífu Islámského státu Ibrahíma (abú Bakra Bagdádího) i jeho matka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám