Hlavní obsah

Abbás požaduje stažení Izraele z okupovaného západního břehu Jordánu

Ramalláh

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás představí na konci týdne americkému ministrovi zahraničí a zástupcům Ligy arabských států (LAS) svůj návrh mírového plánu, který zahrnuje devítiměsíční rozhovory s Izraelem a ukončení okupace Západního břehu Jordánu do tří let. Informovala o tom izraelská média s odvoláním na bývalého palestinského ministra náboženských záležitostí Mahmúda Habáše.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

„Prezident Abbás chce získat arabskou podporu, aby plán mohl v budoucnu předložit ke schválení mezinárodnímu společenství,” uvedl Habáš k tomu, proč s návrhem míří Abbás na jednání ministrů zahraničí LAS, které se uskuteční v Káhiře od 7. do 9. září. Plán již viděli zástupci Egypta a Saúdské Arábie a souhlasili s ním.

O víkendu by měl předseda palestinské samosprávy představit svůj plán americkému ministrovi zahraničí Johnu Kerrymu, informoval izraelský deník Ha´arec.

První tři měsíce vyjednávání by měly být věnovány určení hranic budoucího palestinského státu, poté budou následovat další klíčová témata jako status uprchlíků či kontrola nad Jeruzalémem.

Izraelci by podle plánu měli zastavit výstavbu osad na západním břehu a také propustit určité palestinské vězně držené v izraelských věznicích.

Vůdce Hamásu na špičce popularity

Abbás přišel s plánem krátce poté, co bylo uzavřeno příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás, jež ovládá pásmo Gazy. To je stále populárnější a jeho obliba ještě vzrostla po padesátidenních bojích s Izraelem. Podle čerstvého průzkumu veřejného mínění provedeného před uzavřením příměří by v případě prezidentských voleb získal nejvíce hlasů vůdce Hamásu v pásmu Gazy Ismáíl Haníja. Dostal by 61 procent hlasů voličů, zatímco Abbás jen 32 procent

Přitom ještě v červnu průzkumy dávaly Abbásovi podporu 53 procent a Haníjovi 41 procent. Abbás ztrácí na popularitě, protože se mu nedaří dosáhnout vyhlášení samostatného palestinského státu.

Hamás považuje za vítěze války 79 procent účastníků průzkumu a 86 procent chce obnovení raketových útoků na Izrael, pokud nebude zrušena blokáda pásma. Z ankety vyplývá, že 72 procent Palestinců si přeje, aby Hamás zahájil ozbrojené akce proti Izraeli také ze Západního břehu Jordánu.

AP v této souvislosti připomíná, že Haníja neměl mezi Palestinci podobnou podporu osm let. Upozorňuje ale také, že přízeň veřejnosti může rychle opadnout, jak tomu bylo i po minulých izraelsko-palestinských konfliktech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám