Hlavní obsah

Palestinský vůdce Abbás obvinil Hamás, že prodloužil konflikt

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který vládne na Západním břehu Jordánu, v pátek obvinil konkurenční hnutí Hamás, kontrolující pásmo Gazy, z odpovědnosti za prodloužení ozbrojeného konfliktu s Izraelem. Zároveň podle agentury AP vyjádřil pochybnosti nad životaschopností dohodnuté vlády národní jednoty, na níž se obě palestinské strany domluvily před vypuknutím bojů.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Vstřícnost vůči Abbásovi projevil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle kterého by konec 50 dnů trvajícího konfliktu mohl vést k obnovení mírových rozhovorů s Abbásem. Dodal nicméně, že je brzy na to, aby se dalo říci, zda "nová realita" umožní obnovu tohoto politického procesu.

Konflikt mezi Palestinou a Izraelem si vyžádal už přes 2000 mrtvých mezi Palestinci a 71 mezi Izraelci. Egypt v průběhu bojů několikrát zprostředkoval mezi oběma stranami příměří. Hamás nakonec to poslední - jehož podmínky jsou prakticky totožné s tím prvním - přijal, aniž by je zatím porušil.

"Mohli jsme tomu všemu zabránit. Je to 2000 mučedníků, 10 tisíc zraněných, 50 tisíc (zničených) domů," řekl Abbás v palestinské televizi. Podle něj Hamás trval na zdlouhavém projednávání podmínek vyhlášení příměří s cílem jen prodloužit zbytečné násilí.

Nynější příměří trvá od úterý a obě strany se dohodly, že budou pokračovat v jednáních o dlouhodobých sporech, které je rozdělují. Vůdce Hamasu Chálid Mišál ale následně odmítl jakýkoli plán na odzbrojení bojovníků jeho hnutí, což patří k základním požadavkům Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám