Hlavní obsah

Záhadný útok na Libyi zřejmě podnikly Emiráty, USA to znepokojilo

– Washington

Spojené státy a jejich evropští spojenci jsou znepokojeni nálety na pozice libyjských milicí u tripolského letiště. Zřejmě útočila letadla Spojených arabských emirátů ze základen v Egyptě. Egypt ale své zapojení do akce popřel, Emiráty mlčí.

Foto: Reuters

Boje o kasárna u Tripolisu

Článek

Spojené státy a evropské země ve společném prohlášení varovaly před vnějšími zásahy v Libyi. Ty by v zemi zmítané boji ještě více prohloubily rozpory a zpomalily proces politických změn.

„Máme za to, že vnější zásahy v Libyi zhorší nynější rozpory a uškodí přechodu k demokracii,“ citovala agentura Reuters z prohlášení USA, Francie, Německa, Itálie a Británie, které vydalo americké ministerstvo zahraničí.

Podle listu New York Times se uskutečnily dva nálety na islámské radikály v Libyi, které podnikly společně Egypt a Spojené arabské emiráty. První se uskutečnil před týdnem, druhý o víkendu. Obě země jednaly bez toho, že by informovaly Spojené státy, tvrdí list. [celá zpráva]

Podle amerických představitelů poskytl Egypt letiště pro údery. Spojené arabské emiráty nasadily bojová letadla s piloty i stroje zajišťující tankování za letu při úderech na Tripolis.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nálety měly údajně za cíl zabránit misurátské milici spolu s islámskými radikály, aby se zmocnili mezinárodního letiště v Tripolisu. Nicméně se to nepodařilo, protože islamisté hned po sobotním náletu oznámili, že mají letiště pod kontrolou. [celá zpráva]

K útoku se nikdo nehlásí

Egyptský prezident Abdal Fatah Sísí to popřel: „V Libyi nejsou žádná egyptská letadla ani síly. Žádné egyptské letadlo se nezúčastnilo vojenské akce v Libyi.“ Emiráty samotný útok nekomentovaly.

Libyjský velvyslanec při OSN Ibrahím Dabbaší však zůstává ohledně zapojení Spojených arabských emirátů a Egypta skeptický. „Nevěřím tomu,“ uvedl pro agenturu Reuters. „Nemají na to technické vybavení a také by to bylo pro ně velmi citlivé z politického hlediska,“ dodal. Odmítl však naznačit, kdo jiný by za nálety mohl stát.

Egypt marně žádal mezinárodní intervenci

Egypt ale v pondělí na schůzce ministrů zahraničí zemí sousedících s Libyí naléhal, aby mezinárodní společenství zasáhlo v Libyi. Ostatní země ale intervenci odmítly. [celá zpráva]

Pokud Emiráty podnikly útok, je to políček Saúdské Arábii, která byla hlavní arabskou vojenskou mocností v oblasti. Současnou egyptskou vojenskou vládu ale dům Saúdů nepodporuje, protože zakázala Muslimské bratrstvo.

Spojené arabské emiráty vystupují mnohem tvrději proti islámským radikálům, protože je vnímají jako větší nebezpečí. Naopak Katar k nim má blízko. Podporuje hnutí Hamás v pásmu Gazy a v Dauhá sídlí i jeho exilové vedení. Podobně jako Emiráty se Katar zapojil do akcí opozice proti Muamaru Kaddáfímu, zatímco Abú Zabí podporovalo kmenové milice, zejména zintánskou, která donedávna držela tripolské letiště. Podpoře Dauhá se těšily i některé islamistické skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám