Hlavní obsah

V Gaze se údajně rýsuje trvalejší příměří. Hamás za jediný den vypálil stovku raket

Jeruzalém/Gaza/Teherán

Egyptská média sice v pondělí avizovala možný průlom v jednání mezi Izraelem a hnutím Hamás, během dne ale pokračovaly tvrdé boje. Vládnoucí palestinské radikální hnutí se pochlubilo izraelským dronem, kterého se zmocnilo. Na Izrael vypálilo 111 raket. Ten odpověděl nálety na 64 cílů.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Kouřová stopa po palestinské rakete vypálené z pásma Gazy

Článek

Hamás oznámil, že se jeho vojenské křídlo v pásmu Gazy zmocnilo „průzkumného letounu sionistů“. Brigády mučedníků Izzudína Kásama uvedly, že se jim podařilo zmocnit se izraelského bezpilotního průzkumného letounu nad východním předměsty Gazy. Zveřejnily i záběry malého šedého stroje s tím, že později zveřejní video, napsal Jerusalem Post.

Hamás současně proklamoval, že „pokračuje v úderech na nepřátelské pozice a města desítkami raket“. Jde podle něj o odpověď za „izraelské zločiny proti našemu lidu a pokračující barbarskou agresi na naše lidi v Gaze.“

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Palestinec na místě mešity zasažené při náletu

Podle izraelských armádních zdrojů vypálili Palestinci v pondělí 111 raket s tím, že 13 z nich jich bylo sestřeleno protiraketovým štítem Železná kopule. Na území Izraele jich dopadlo 97, jedna zasáhla nákupní středisko v Ašdodu, nikdo nebyl zraněn.

Sirény varující před vzdušným útokem zněly dále ve Sderot a Aškelonu.

Odpalovací rampa byla ve škole

Při odvetných úderech izraelské letectvo zničilo mimo jiné odpalovací zařízení umístěné ve škole. Zasáhlo i auto, jímž jeli operativci jedné z menších  palestinských skupin, kteří podle tajné služby Šin Bet plánovali teroristický útok.

Při izraelských úderech na pásmo Gazy zahynulo 12 lidí. Mezi nimi na severu pásma přišla o život 42letá žena, ve městě Gaza pak 22letý muž.

Izrael návrat k jednání nepotvrdil

Arabská média v pondělí uvedla, že se mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás rýsuje nové, tentokrát časově neohraničené příměří. Podle televizní stanice Al-Arabíja dokonce izraelská delegace souhlasí se svým návratem do Káhiry. Izraelští představitelé ale zatím žádný průlom v jednáních nepotvrdili.

Příměří mají podle spekulací arabského tisku přijmout jak Hamás, tak Islámský džihád, který se podílí na ostřelování Izraele.

Egypt má v rámci dohody otevřít přechod Rafáh a přechody má otevřít i Izrael, jenž má rovněž umožnit dovoz materiálu k obnově zničených domů. Otázkou je, zda je návrh pro Izrael přijatelný. V neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval, že ofenziva Izraele proti Hamásu může pokračovat i v dalších týdnech. „Jsme připraveni na to, že boj může pokračovat i po začátku školního roku," uvedl předseda vlády.

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí prohlásil, že egyptský návrh na příměří je "jediným řešením" a pokud ho Izrael nepřijme, obrátí se samospráva na Radu bezpečnosti OSN.

Íránské hrozby

Jeden z velitelů íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízáde v pondělí pohrozil vyzbrojením Palestinců na západním břehu Jordánu. Jde o reakci na sestřelení izraelského bezpilotního letounu nad území Íránu. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr sestřeleného izraelského dronu nad Íránem

”Urychlíme vyzbrojení západního břehu a vyhrazujeme si právo jakékoli odpovědi na vyslání bezpilotního letounu typu Hermes, který byl sestřelen nad jaderným provozem v Natanzu,” prohlásil podle agentury AFP Hádžízáde, který velí letectvu revolučních gard.

Reklama

Související články

Příměří v Gaze zmařil Katar

Katar zřejmě zmařil dosažení příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Naznačil to ve čtvrtek člen soupeřícího palestinského hnutí Fatah a myslí si to...

Výběr článků

Načítám